Arguvan Bozan Köyünden olup Malatya’da yaşayan Mustafa Gültekin (56) hayatını kaybetti. 12 Aralık 2012 Tarihinde vefat eden Mustafa Gültekin bir süredir rahatsızlığı dolayısı ile tedavi görüyordu.
Mustafa Gültekin'in cenazesi 13 aralık 2012 Perşembe günü Bozan Köyünde toprağa verilecektir.
Mustafa Gültekin'in cenazesi 13 aralık 2012 Perşembe günü Bozan Köyünde toprağa verilecektir.
Polislikten emekli olan Mustafa Gültekin Malatyada faaliyet gösteren Bozan Köyü Derneğinin eski başkanlarından olup ayrıca şiir ve türkü sözleri yazarak kültürümüze hizmet ediyordu.
Mustafa Gültekin’in Arguvan’a doğru es dertli Dertli , Versin, delik, Devlet Baba, Arguvan, Dostbeni isimli eserleri bilinen eserleri arasındadır.
Mustafa Gültekin’in Arguvan’a doğru es dertli Dertli , Versin, delik, Devlet Baba, Arguvan, Dostbeni isimli eserleri bilinen eserleri arasındadır.
(Mustafa Gültekin Arguvanlı Genç Sanatçı Ali Rıza Gültekin’in Babasıdır)
MUSTAFA GÜLTEKİN’İN KENDİ KALEMİNDEN HAYATI
Babam Ali rıza anam Elif Gültekin’in dediğine göre 1956 yılının haziran ayının 12. gününde dünyaya gözlerimi Malatya merkez Sarıcı oğlu mahallesinde kerpiç bir evde açmışım.Babam çarşı ve mahalle bekçiliği olarak çalışıyormuş. Anam Elif Malatya Sümer bank iplik dokuma fabrikasında işçi olarak çalıştığı sırada beni de yanı sıra çocuk yuvasına götürür ve akşam iş çıkışında geri alır eve getirirmiş.Altı yaşıma kadar böyle devam etmiş.
Daha sonra babam Ali Rıza Gültekin in Malatya ilinin Arguvan ilçesinin Bozan köyüne bizleri götürmüş ve iki katlı bir konak yaptığını hayal mayal hatırlıyorum daha sonraki yıllar bizim köye yakın bir köyden yani kurut taşından on tane koyun ve beş tane inek ve öküz aldı.Bunların kuzularını danalarını otlatmaya başladım ve köyümüzde ilkokul yoktu.Onun bunun ahırlarında,samanlıklarını temizlemek kaydıyla okula gittik.Öğretmenimizde, eğitmen Hıdır Elma idi.Kimin evinde okuduysak O evin kapısının önünü dereden taş taşıyarak düzeltirdik ayaklarımıza çamur değmesin diye kış gelince teneke soba kurardık her öğrenci kendi evinden bir kalıp tezek ve ya bir parça odun getirerek kışı geçirirdik taki ilk okulu bitirene kadar on iki yaşımda ilk okulu bitirdim orta okula gitmek istedimse de Babamın maddi durumu iyi olmadığından beni orta okula gönderemedi Evimizin tüm işleri benim üzerime yüklendi bende mecburi olarak evin geçimini sağlamak için bir çift öküz ve kara sabanla tanıştım tarlaları sürmek ekinleri biçmek kışlık yakacak ve yiyecekleri temin etmek için yani muhannete muhtaç olmamak için çalışmaya başladım.Babam1974 yılının Şubat ayının 12sinde vefaat etti.Ta ki askere gidene köyde kaldım. Askerlik vazifemi Manisa ve İzmir Narlı Dere Ege ordu komutanlığında erbaş olarak askerlik görevimi tamamladım.Memleketim olan Malatya ilinin Arguvan ilçesinin Bozan köyüne geldim.
´´Anam dedi ki askerliğini yaptın evlenme zamanı geldi. Yuva kurmak iyi ama iş yok güç yok bizi tatmin edecek kadar bağımız bahçemiz yok.Kendimi Malatya, İstanbul velhasılı gurbete atmam lazım dedim.Ve Malatya ya geldim.Bizim köylü olan Hüseyin Mansur ve Fatma halanın kızı olan cennetle tanıştım. Ve birbirimizi isteyerek evlenmeye karar verdik köyde bulunan anamı düğün yapmam için Malatya ya getirdim saman hargı mahallesinden bir ev kiraladım anamla oturmaya başladık zaten askerden geleli iki veya üç ay olmuştu ben bu arada iş aramaya başladım bir arkadaşım vasıtası ile oto garda çalışmaya başladım bu arada da düğün hazırlıkları yapmaya başladım düğün yapma günü geldi eller gibi davullu zurnalı düğün yapamadımsa da kendi halimize göre bir düğün yaptık Cennetle kaderimizi birleştirdik eşim olan cennet tekel tütün sigara fabrikasında çalışmakta idi ben oto garda çalışırken asker arkadaşım olan Tacettin Polat ı gördüm birbirimizle hal ve hatır ederken polis memuru olduğunu öğrendim bana dedi ki bu işten iş çıkmaz gel senide polis yapalım dedi ben tamam dedim ama ortaokul diplomam yoktur diyemedim ve kafamda ortaokul diploması almak ve polis olmak için çok hevesliydim bir duydum ki Arguvan lisesinde orta okulu dışarıdan bitirme imtihanı açılmış.Hemen Malatya’dan Arguvan a gittim.Okul müdürünü gördüm.Gereken bilgileri ve evrakları tamamladım.Dışarıdan bitirme imtihanına girdim.Başarıyla diplomamı aldım.Malatya da ki arkadaşım polis memuru Tacettin Polat ı gördüm.Bana dedi ki Mustafa Polislik için formlar geldi dedi.Bende polislikle ilgili evrakları yaptırdım.1979 yılında imtihana girdim.Yazılı ve sözlü imtihanını kazandım.1980 yılında İstanbul Etiler Polis okuluna başladım.Okul bitiminde kuralar çekildi.Ve kuram İstanbul a çıktı.Şişli Emniyet amirliği bünyesinde göreve başladım.Daha sonra Şark görevi için Bitlis iline atandım. Şark dönüşü Tokat il merkezine tayinim çıktı. Tokat Emniyet müdürlüğü bünyesinde çeşitli bilimlerde çalıştım. 1998 yılında rahatsızlığım nedeniyle emekliye ayrıldım. Geri kalan ömrümde halkımla paylaşmak,yaşamak ve halk müziği, deyişler, türküler yazarak dizelerimle başlamak istedim.
Ayin,erkan bitti dillerde kaldı
Beklerim yollarım gel efendim gel, diyor yüz yıllar öncesinden pirim pir sultan, hünkar hacı bektaş veliyi inkar edenler ve yolundan dönenler tükenmedi ama binlerce kilometre uzaklardan pirini ziyarete gidenlerde tükenmedi..Hızır Paşa ocakta yetişti Pir Sultanın talibiydi.Sonunda ihanet etti,Pirini astırdı ancak bu gün Hızır Paşaya lanet okunuyor, Pir Sultan kalplerde yaşıyor ve daima yaşayacak.Yani bu toplumda Hızır Paşalarda,Pir Sultanlarda eksik olmayacak.Biz Pir Sultan olmayı onun yolundan gitmeyi ve onun yolunun hizmetçisi olmayı tercih edenlerdeniz. evli ve iki çocuk babasıyım.
Mustafa GÜLTEKİN
Vafat Haberinin Kaynağı: Asım Aydoğdu
Vafat Haberinin Kaynağı: Asım Aydoğdu