HAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Harut KURUMLU, Genel Sekreter Hosrof KÖLETAVİTOĞLU, Yönetim Kurulu üyeleri Garbis EVYAPAN, Kevork KARAGÖZ, Nişan BOYACI Malatya’ya gelir gelmez Çavuşoğlu Mahallesi’ndeki Taşhoran (Surp Yerortutyun) Ermeni kilisesini ve Ermeni mezarlığını ziyaret ettiler. KUDEB (Kültürel Varlıkları Koruma, Uygulama ve Denetleme Bürosu) Başkanı Levent İSKENDEROĞLU ve Sanat Tarihçi Birol Bayram GÜNGÖR de Malatya HAYDER yönetim kurulu ile birlikte Taşhoran’ı ve Ermeni mezarlığını gezdiler, incelediler. HAYDER yönetim kurulu Taşhoran’la ilgili bilgi ve fotoğrafların yer aldığı bir dosyayı KUDEB’e teslim ettiler. Ermeni mezarlığının susuzluğu, ışıksızlığı, bekçi konutunun eskiliği sorunların başına kondu. Bu eksiklerin giderilmesi için gerekli çalışmalara başlanacağı belirtildi.
Daha sonra Malatya Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR, makamında ziyaret edildi. Belediye Başkanını ziyarette HAYDER Genel Sekreteri Hosrof KÖLETAVİTOĞLU: “Biz, bu toprakların insanlarıyız. Bu topraklarda dört bin yıllık geçmişimiz, kültürümüz var. Malatya’da eski kaynaklara göre 27 civarında kilise ve manastır varmış. Adnan IŞIK’ın bilgilendirmesiyle, bir de Ermeni yüksekokulu olduğunu öğreniyoruz. Ermeniler ibadethaneleriyle, okullarıyla, hamamlarıyla, ticarethaneleriyle Malatya’da köklü bir geçmişe sahipler. Geçmişte birlikte yaşadığımız güzellikleri özlüyoruz. Malatyalı dostlarımızdan da aynı özlemi duyduklarını öğreniyoruz. Oğlum, Amerika’da doğdu; ama Malatyalıyım diyor. Ben, iki kez Amerika’ya yerleştim. Vatan hasreti ağır bastı, Türkiye’ye döndüm. Malatya bizim baba ocağımız. Taşhoran ve Vank kiliseleri ile ilgili güzel gelişmeler oldu. Biz Malatyalı Ermeniler olarak bu güzel gelişmelere katkı sunanlara teşekkür ediyoruz ve katkı sunmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz.” dedi.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR: “ Taşhoran’daki belediye hissesini, encümen kararıyla devrettik. Taşhoran kilisesinin restorasyonu için herhangi bir engel kalmadı. Ermeni komşularımız elbette Malatya’mızın öz evlatlarıdır. Hep birlikte barış içerisinde ülkemizin kalkınması için çalışacağız. Tarih ve geçmişimiz çok önemli. Tarihi, kültürü, geçmişimizi çok iyi koruyarak gelecek kuşaklara teslim edebiliriz. Ortak değerlerimiz var. Zengin geçmişimizi günümüze nasıl aktarabiliriz? Sivil toplum örgütlerinin çabalarıyla. Geç de olsa bu eserlerimizin korunmasını, iyileştirilmesini çok önemsiyorum. Bu açıdan, derneğinizin kurulmuş olmasını memnuniyetle karşılıyorum ve başarılar diliyorum. Bu bağlamda belediye olarak, kültürel değerlerimizin korunmasında yanınızda olacağız, bize düşen ne varsa yapmaya gayret edeceğiz.” dedi.
HAYDER yönetim kurulu üyeleri Malatya Belediye Meclis Başkanı Naci ŞAVATA’yı makamında ziyaret ettiler. Malatya HAYDER Genel Sekreteri Hosrof KÖLETAVİTOĞLU. “Malatyalı Hayırsever Ermeniler olarak İstanbul’da bir yemekli toplantı yapmayı planladık. İkiyüz kişi ancak gelir, dedik. Dört yüz elli kişi geldi yemekli toplantıya. Yemek olarak da Çırmıhtı’nı kiraz yaprağı sarmasını ikram ettik. Dillere destan, tadı damaklarda kaldı kiraz yaprağı sarmanın. İşte Malatya’daki çocukluğumuz da bizim damağımızda tat olarak kaldı. Malatya’daki yaşamımızı, komşuluğumuzu, arkadaşlığımızı özlüyoruz. Malatya’daki komşularımızın, dostlarımızın da bizleri özlediklerini biliyoruz.
Van Akhtamar Kilisesi restore edildi, belirli bir gün de olsa ibadete izin verildi. Van halkının ekonomisine olumlu katkıları oluyor. Türkiye’nin dışarıdaki saygınlığı artıyor. Ülkemizde ve yurt dışında oldukça olumlu bir izlenim yarattı. Aynı güzelliğin Malatya’mızda da yaşanacak oluşu bizi mutlu edecektir.” dedi.
Gazeteci Nihat ABACI: “Hırant Dink’in Malatya’daki evinin müze olması konusunda ne düşünüyorsunuz? “ sorusuna Hosrof KÖLETAVİTOĞLU: “ Hrant Dink, bu toprakların öz evladıdır. Malatya, Hrant’ın dede – baba ocağıdır. Hrant’ın evinin restore edilmesi, müze yapılması konusunda Malatyalılar kendilerine yakışanı yapacaklardır. Bu halk, nasıl bir değer vermek istiyorsa onu yapsın.” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Naci ŞAVATA: “ Ben çocukluğumda Hosrof Köletavitoğlu’nu babası Lapyon Usta’nın terzi çırağıydım. Ustamdan çok şey öğrendim. Camiden çıkan cemaat Lapyon Usta’nın terzihanesine gelirdi. Sohbet hayfenesi ( Ermenice piknik, şenlik anlamında ) kurulurdu. Eski birliktelik, sevecenlik özlenmez mi? Bir zamanlar halk, birbirine düşürüldü. Hamido’yu da Hrant Dink’i de halkı birbirine düşürmek için öldürdüler. Ben atalarımı tanıyorum. Ermeni komşularımı da tanıyorum. Ermeni komşularımı daha üstün tutuyorum. Kavgacı toplum geriler, barışçıl toplum ilerler. Geçmişteki gibi Malatya’yı birlikte gül bahçesi yapalım. Eski birlikteliğimizi, Ermeni komşularımızı, dostlarımızı biz de özlüyoruz. Malatya’nın eski kültürel dokusu çok güzeldi. Aynı güzellikleri yaratmak amacıyla bize bu konuda hangi görev düşerse yapmaya hazırız. Sizinle birlikte çaba göstermeye hazırız.” dedi.
Eski günlere, komşuluklara, arkadaşlıklara, yemeklere, futbola, binalara, sokaklara, fıkra gibi yaşanmışlıklara öyle bir yolculuk yapıldı ki her yanı hasret sardı. Hasret yolculuğuna Görüş gazetesinde Gazeteci Celal YALVAÇ ve İsmet YALVAÇ’la devam edildi. Ertesi gün Celal Yalvaç ve İsmet YALVAÇ’la yeniden görüşülmek üzere sözleşildi. Sohbetin tadı damakta kaldı çünkü. Malatyalı Ermeniler, Malatya’daki baba ocaklarında çocukluk anılarını yaşamaktan, anlatırken yaşamaktan müthiş keyif alıyorlar. Kökleriyle bu topraklara sıkı sıkıya tutunduklarını geçmişe yolculuklarıyla ve geleceğe yönelik çalışmalarıyla kanıtlıyorlar.
Kısa adı HAYDER olan, İstanbul’da yaşayan Malatyalı Ermenilerin kurduğu Malatyalı Hayırsever Ermeniler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Malatya’ya geldi. Dernek yönetim kurulu üyeleri bugün Malatya Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR’ı ve İl Genel Meclisi Başkanı Naci ŞAVATA’yı makamlarında ayrı ayrı ziyaret ettiler. Yarın da Malatya Valisi Ulvi Saran’ı makamında ziyaret edecekler. SULTAN KILIÇ