Malatya Tanıtılamadı!
Erhan KIZILYAR
Erhan KIZILYAR
İstanbul TÜYAP’ta düzenlenen EMİTT Turizm fuarında bu yıl Malatya standı da yer aldı. İyi oldu diyemeyeceğim. İki defa ziyaret ettim. Ziyaret ettiğim anlar dışında durum nasıldı bilmiyorum ama benim ziyaret ettiğim anlarda standımız üzgündü, boynu büyük gibiydi.. Malatya bu değildi elbet. Standımıza az sonra döneceğim.
Önce TÜYAP ile ilgili biraz bilgi. TÜYAP Türkiye’nin alanında en büyük fuarlarını gerçekleştiren bir kuruluş. 98.000 m² kapalı ve 75.000 m² açık fuar alanı kapasitesine sahip, 12 ayrı salondan oluşan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Türkiye'de özel sektörün sahip olduğu tek ve en büyük fuar merkezi. TÜYAP Kongre merkezinde yılda 50’yi aşkın fuar düzenleniyor. Bu fuarlara en az 60 farklı ülkeden on birlerce katılımcıyı, 70 farklı ülkeden 2 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu sene Kimler yoktu ki fuarda; Amerika kıtasından; Arjantin, Küba, Afrika kıtasından; Zenzibar, Fas, Mısır, Asya’dan; bir çok Türki devlet, Rusya, Japonya, Avrupa’dan Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya; Türkiye’nin her yöresinden gelenler rengarenk yapmışlardı TÜYAP’ı..
İki gün boyunca gezdim fuarı.
Malatya standını görmek ayrıca sevindirdi beni elbet. Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ağırlıyordu standa gelen ziyaretçileri. Hemen yanında Elazığ standı vardı. Orda da Elazığ ilinden gazeteci arkadaşımız Nuri bey’i gördüm. Karşılıklı şakalaştık.
Malatya standına gelmeden önce Adıyaman ve Hakkari standlarına uğramıştım. Adıyaman standında Nemrut Dağı’nıdaki tarihi eser görüntülerini görünce, ‘Ben Malatyalıyım. Nemrut bize ait değil mi?” diye takıldım. Tabi doğal olarak itiraz ettiler. Ama görüntüler güzeldi. Stand alanı genişti. Heykeller, yerde yöresel halılar, açılmış köy yufkası içine konan ikramlar, tahta küçük masalar ve sehpalar. Hem ikram ve ağırlama iyi hem görüntü özellik içeriyor. Standın önünden geçenler heykeller ile resim çektiriyor. Adıyaman standı başarılı idi. Ardından Hakkari standını gezdim. Yöresel kıyafetler giymiş çok sayıda Hakkarili. Davul -zurna, kızlar erkekler halay çekiyor. Yanında bal ikramı. Hakkari’nin tanıtım CD’leri. Küçücük Hakkari bile başarılıydı.
Malatya Standında bir tabakta kaysı vardı. Birkaç insan.. Bir kaç otel tanıtımı. Başka yok. Arguvan Türküleri CD’si yok mu? Diye sordum Derviş Bey’e.. Öğleden sonra geleceğini ve dağıtılacağını söyledi.
Son gün yine gittim TÜYAP’a..
Burnumuzun dibinde dünya..
Yine rengarenk.
Daha girişte..
Bayburt, Bayburt sesleri inliyor. Girişteki gösteri standında Bayburt’tan gelmiş folklor ekibi gösteri yapıyor. Çok sayıda insan filme alıyor.
Şehirler, ülkeler, firmalar arasında dolaşıp duruyorum.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önümden bir grupla geçip gidiyor.
Heralde Batman standına gidiyor olmalı diye düşünüyorum.
Van standı önünden geçerken standdaki gazeteci arkadaşlar davet ediyor
-Bir çay iç Erhan bey
İçiyoruz.
Van Valiliği standa İstanbul’da bu bölgeden bir gazeteciyi görevlendirmiş. Sevda hanım bizi akşam Kaya Ramada Otel’de yapılacak Van Valisi ve Belediye Başkanının da katılacağı yemeğe davet ediyor.
Çıkıyorum dolaşmaya devam. Halaylar, müzikler, şovlar, gösteriler..
Aklım Malatya standında. Gidip Arguvan CD’si alacağım.
Gittim standa. CD yine yok.. Bitmiş. Öyle dediler. Malatya ile ilgili bir tanıtım CD’si bile yok. Ne Özal’dan bir şey var ne İnönü’den. Ne Fırat var, ne Tarihi eserlerden bir not. Yok. Bir bay kaysı döneri ikram ediyor. Tanıtım kitapçıkları biraz artmış. İnönü Üniversitesi’nin, belediyenin birer tanıtım broşürü var. Malatya Fuar diye bir dergi veriyorlar. Derginin adı Malatya Fuar. Altında bir bant: Sektörel Kültür ve Sanat Dergisi. Hemen altında bir başka bant. Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Yayın organı. Sayı 9 Tarih Nisan 2011.. Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Dergi çıkarır işlerinden biri budur zaten ama Sektörel Dergi’de neyin nesi oluyor anlamadım?
Derginin İçinde sizi 26-29 Mayıs 2011 tarihinde CNR EXPO’da gerçekleşecek Malatya Günleri’ne davet eden haber ve davetiye..
Biz 2012’de değilmiyiz. Hey gidi Malatya hey..Uluslararası fuarda standını ziyaret eden konuklara verilen tanıtım dergisine bak!
Derviş bey yine birkaç konukla standın ortasında oturuyor. Dersin Malatya Buğday Pazarı’na buğday satmaya gelmişte tedirginlik içinde buğdayına müşteri bulup bulmayacağı endişesi taşıyan insanlar var. Derviş bey hiçte mutlu gözükmüyor. İlk gün yaptığım ziyarette sorularıma verdiği yanıtta, dünyaya iyi bir pencereden bakan bir insana benziyor. Elbet çevresinde olan stantlardaki etkinliklere bakıp üzülüyor olmalı.. Üzüntüsü bundan olmalı diye düşünüyorum.
Derviş bey yine birkaç konukla standın ortasında oturuyor. Dersin Malatya Buğday Pazarı’na buğday satmaya gelmişte tedirginlik içinde buğdayına müşteri bulup bulmayacağı endişesi taşıyan insanlar var. Derviş bey hiçte mutlu gözükmüyor. İlk gün yaptığım ziyarette sorularıma verdiği yanıtta, dünyaya iyi bir pencereden bakan bir insana benziyor. Elbet çevresinde olan stantlardaki etkinliklere bakıp üzülüyor olmalı.. Üzüntüsü bundan olmalı diye düşünüyorum.
Ey Malatya.. Sayın Valimiz Doç. Dr. Ulvi Saran, Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Çakır, İnönü Üniversitemizin değerli Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik.. Malatya bu değil elbet biliyorsunuz. Ülkemizde gerçekleşen en önemli Turizm Fuarında Malatya’nın yer alması önemli ama Malatya bu değil.. İl Turizm Müdürlüğü kendi olanaklarıyla bir şeyler yapmaya çalışmış ama o Malatya’ya yetmez. Gelecek yıl Malatya’yı Malatya gibi tanıtmanız için sizlerin desteği ve katkınıza ihtiyaç var. Sizler ilgilenmeden Malatya Malatya gibi tanıtılmaz. Ziyaret etmediğim anlarda durum nasıldı bilmiyorum ama iki defa yaptığım ziyarette Malatya standını üzgün gördüm.
Erhan KIZILYAR
www.arguvanhaber.com
STANDLARDAN GÖRÜNÜMLER