İnönü Üniversitesi, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Cem Vakfı Malatya Şubesinin birlikte hazırladıkları “ Bölgesel Dedeler Semineri” Üniversite bünyesinde bulunan ve Kale İlçesindeki Kalegöl Otelde gerçekleştirildi.
Toplantıya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Karaciğer Nakil Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi, Seyit Ali Sultan Kızıldeli Derneği Başkan Yrd. Vahap Altunok, Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Topalcengiz, İşletmeci Şah İsmail Üçar ile çeşitli illerden gelen çok sayıda dedeler katıldı.
Bölgesel Toplantıya Malatya ili dışında Adıyaman Merkez ve Gölbaşı İlçesi Dedeleri, Adana, Mersin (Tarsus İlçesi) Dedeleri, Amasya, Sivas, Elazığ ve İstanbul olmak üzere; eğitim programına katılım çok yoğun oldu.
Bölgesel yapılan bu eğitim seminerinin ev sahipliğini yürüten İnönü Üniversitesi, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Cem Vakfı Malatya Şubesinin ortaklaşa düzenlediği toplantının açılış konuşmasını İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Dönmez Yaptı. Özellikle merkezin kuruluş süreci ve gelişimini ifade etti. Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün 9 Şubat 2015 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Çalışma programları kapsamında ise, Türkiye’de, Balkanlar’da, Avrupa’da, Anadolu’da, Orta Asya’da Aleviliğin inanç boyutu ve sosyolojik boyutunu da araştırarak bilimsel çalışmalar yapmak üzere kurulduğunu belirtti. Ayrıca İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile de ortak çalışmalar yaparak, “amacımız gelecek kuşaklara doğru bilgileri aktarabilmektir” dedi.
Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan ise, “Alevi Dedelerin Eğitimi Türkiye’de bir ilktir. Bunu hazırlayan ve bu günlere getiren ise İnönü Üniversitesidir. Bu nedenle çok önemlidir” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, Üniversitenin bilimsel çalışmalar ve sağlıktaki başarısı yanında sosyolojik yönünden de Malatya ve bölgeye katkısı olduğunu ifade ederek, bu eğitim seminerinin çok başarılı olacağına inandığını söyledi. Alevi İslam inancının Anadolu’nun temellerini oluşturması ve eldeki kaynakların gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini, bunu da en iyi bilimsel çalışmalar olarak yapacak kurumunda Üniversitemiz olduğuna inanıyorum” dedi.
Açılış törenleri sonrası seminer eğitimleri başladı. Seminerde şu oturumlar yapıldı.
16 Mart 2016 günü öğleden sonra eğitim semineri başladı.
1. Oturum; Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan “Ehl-i Beyt Sevgisi”
Eşref Doğan, Ehlibeytin önemi hakkında geniş açıklamalarda bulundu. Ehlibeytin anlamının ev halkı anlamına geldiğini bununda açıklamalar için tek bir cümle ile yeterli olduğunu ifade ederek, kurandaki anlamının Muhammed, Ali, Hasan, Hüseyin ve Fatma’dır dedi.
1. Oturum sonrası soru cevaplarda söz alan, Erdoğan Ünverdi “Ehlibeytin önemine vurgu yaparak, Alevilik ırk inancı değil, gönül inancıdır. Burada önemli olan insan sevgisidir ve bağlılıktır” dedi.
Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş ise, Okur-yazar olmayan bir Dede ile görüşme yaptığını, Dedenin kendisini çok iyi yetiştirmesi nedeniyle, Ehlibeyt ve Alevi tarihi sürecini açıklayan bir Dedenin kendisine verdiği cevabı hiç unutamadığını; Dedenin “Bildiğimin Alimi, Bilmediğimin Talibiyim” der.
Muhsin Topalcengiz ise, “Aleviliğin temel felsefesini Hz. Ali; Malik Bin Ejdar’a yazdığı mektubunun 24 maddesini bugün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde bulabiliyorsak Ehlibeyt ve Aleviliğin önemini de anlamış oluruz” dedi.
2. Oturum; Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş “Alevilik-Bektaşilikte Cem Erkanı ve Musahiplik”
3. Oturum; İnönü Üniversitesi, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Mehmet Dönmez “Aleviliğin Anlamı, Ortaya çıkışı ve Tarihi Gelişimi”
17 Mart 2016 günü devam eden seminerin;
4. Oturum; Necmettin Erbakan Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Taşgın “Alevilikte Dedelik Kurumu ve Dede-Talip İlişkisi”
5. Oturum; İstanbul / Ok Meydanı Cem Evi Dedesi Eren Yıldırım “Alevilikte Cenaze Erkanı”
6. Oturum; Araştırmacı- Yazar Ahmet Turgut “Alevi Deyişlerinin İslam İnancındaki Yeri”
18 Mart 2016 günü ise;
7. Oturum; Sakarya Üniversitesi Doç.Dr. Haşim Şahin “Anadolu Aleviliğinin Tarihi Kökenleri”
8. Oturum; İnönü Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Çaldak “Tasavvufun Anlamı, inanç ve Kültür Dünyamızdaki Rolü”
9. Oturum; İnönü Üniversitesi Doç.Dr. Özlem Demirel Dönmez “Edebiyatımızda Maktel-i Hüseyinler ve Kerbela” konusu işlendi.
19 Mart 2016 günü,
10. Oturum; Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Doğan Kaplan “Hz. Peygamber ve İlk Halifeler Dönemi”
11. Oturum; İnönü Üniversitesi, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Mehmet Dönmez “Nevruzun Anlamı ve Alevilik-Bektaşilikte Nevruz Cemi” konuları eğitim süresince sunumları yapılmıştır.
Seminer sonunda Nevruz Cemi gerçekleştirildi. Nevruz Cemini Malatya Çavuşoğlu Mahallesinde bulunan Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Toplancengiz Dede ve 12 Hizmet gören canların cem olmasıyla sonuçlandı.
Kaynak: Ali İhsan Öztürk
Ben malatya kuluncak alvar köyü cemevi dedesiyim.Önemli bir toplantı için istanbulda olduğumdan dolayı bu seminere çok istediğim halde katılamadım.katılanlara ve katkıda bulunanlara saygı selam ve aşkı muhabbetleri sunuyor devamını diliyorum.