MALATYA'DA HALICILIK KURSU TAMAMLANDI

Ekim 2010 tarihinde başlayan proje kapsamında dar gelirli ailelerin yoğun olarak yaşadığı sosyo ekonomik düzeyi düşük 8 ayrı mahallede kurulan merkezlerde yaklaşık 6 ay süren kurslar düzenlenDİ.

MALATYA'DA HALICILIK KURSU TAMAMLANDI
Valiliğin girişimleriyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca düzenlenen halıcılık kurslarının ürünleri, İl Özel İdare İş Merkezi’nde sergilendi. Konuklar, davul zurna eşliğinde halk oyunları ekibinin halaylarıyla karşılandı.
         
  Yoksul kesime yönelik halıcılık kursunun ilk döneminin tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene, Malatya Valisi Ulvi Saran, Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, Emniyet Müdürü Ali Osman Kâhya, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Eren, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hidayet Bozkurt, diğer ilgili ve yetkililer katıldı.

          Vali Ulvi Saran, açılışta yaptığı konuşmada: "Özellikle kadın ve genç kızlarımızın meslek edinerek çalışma hayatında yer almalarının toplumsal önemi ve ekonomik önceliği göz önünde bulundurularak bu kesime dönük meslek edindirme faaliyetleri yoğun olarak sürdürülmektedir. Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı öncülüğünde ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün proje ortaklığında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda kaydı bulunan veya sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza yönelik olarak hayata geçirilen Halıcılık Kursu Projesi'nin ilk dönem eğitim çalışmaları tamamlanmıştır. 20 kursiyeri de halıcılık kursuna Malatya Emniyet Müdürlüğü yönlendirmiştir.
         
 Ekim 2010 tarihinde başlayan proje kapsamında dar gelirli ailelerin yoğun olarak yaşadığı sosyoekonomik düzeyi düşük 8 ayrı mahallede kurulan merkezlerde yaklaşık 6 ay süren kurslar düzenlenmiştir. Dokumacılık kurslarında kursiyerlere halı, kilim, seccade, yastık ve minder dokunması konusunda eğitim verilmiştir. Kurs süresince dokunan bu ürünlerin satışından elde edilen gelir, kursiyerlere aittir. Kursta, özellikle ilimiz el sanatlarında öne çıkan motiflere ağırlık verilerek yöresel motiflerin korunması ve tanıtılmasına da katkı sağlanmıştır." dedi.

          Vali Ulvi Saran, 220 kişinin katıldığı halıcılık kursunun ikinci diliminde 500 kişiye kurs verilmesinin planlandığını kaydetti.
           Halı tezgâhının başında halı dokuyan 16 yaşındaki Suna Çelik, kursiyerlerin ortak görüntüsünün temsilcisi gibiydi. Annesiyle babasının boşanmasının ardından Suna’nın annesi, dört çocukla Urfa’dan Malatya’ya taşınır. Hiçbir güvencesi olmayan aileye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca kira, yakıt ve üç ayda bir gıda yardımı yapılır. Malatya’ya geldikten sonra Suna, açık liseye kaydolur; kardeşleri de ilköğretim 2. ve 4. sınıflara kaydolurlar. Ablası evlidir.
            Evdeki çocukların en büyüğü olan Suna, bir yandan açık lise sınavlarına çalışırken öte yandan halıcılık kursuna devam etmektedir. 16 yaşındaki Suna Çelik: “Halı dokumayı öğrendim. Dokuyacağım halılar satılırsa ailemin geçimine katkım olacak. Liseyi de bitirirsem halı dokuma kursunda usta öğretici olmak isterim.” diyor. Başka bir mesleği seçip seçmeyeceğini soruyorum Suna’ya. Boynunu bükerek gülümsüyor: “Başka meslek görmedim ki düşüneyim.” diyor.

          Kurs süresince kursiyerler tarafından dokunan ürünlerin yer aldığı serginin açılışı da gerçekleştirildi. Bir halının kesimi Vali Saran ve diğer yetkililer tarafından gerçekleştirildi.
Programda Vali Saran ve Vali Yardımcısı Işıktaş'a isimleri yazılı küçük halı hediye edildi.
 
Sultan KILIÇ - Malatya
 
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56