Karakaş Konağının dış duvarını yıktılar
Malatya’nın sivil mimarlık örneği olarak gösterilen, Koruma altındaki ve 3 trilyon lira harcanarak restore edilen Karakaş Konağının dış duvarı yıkılarak oto park haline getirildi.
Kültür Bakanlığınca trilyonlar harcanarak restore edilen tarihi Karakaş Konağı, önce Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ardından da İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine devredildi. Müze haline getirildiği söylenen Karakaş Konağının hemen yanı başında yapılan inşaat yavaş yavaş Konağın dış duvarlarını aşarak Konağa doğru yönelmeye başladı. Konağın arka duvarına inşaatın dış duvarı birebir yanaşırken, Çevre yoluna bakan Konağın 25 metre uzunluğundaki ve 2 metre yüksekliğindeki duvarı anlaşılmayan bir şekilde yıkıldığı ortaya çıktı.
Gazeteci Vahap Güner ve Asım Demirkök Konağın dış duvarının yıkıldığını görerek kapıyı vurduklarında kapıyı açan İl Özel İdaresi görevlisi bekçi yan duvarı kimin yıktığını bilmediğini, yıkımın çok önceden olduğunu söyledi. Konağın Özel İdareye devrettiğini öğrenen gazeteciler konuyu tüm basın mensuplarıyla paylaştı.
Karakaş Konağının Çevre yoluna bakan dış bahçe duvarının yandaki binanın yapımı sırasında yıkıldığı, ancak görevlilerin buna ses çıkarmadıkları öğrenilirken, inşaatın sahibinin bazı kişilerce korunduğu ve hatta inşaatın Karakaş Konağının sınırlarını da aştığı ifade edildi.
Şimdiye kadar 3 trilyon lira para harcanan Karakaş Konağının dış duvarının yıkılması tartışılırken, Koruma Kurulu altında bulunan ve tarihi eser özelliği bulunan bir eserin bu hale getirilmesine seyirci kalınmasına da anlam verilemiyor.
TÜRKİYE DE RESTORE EDİLEN İLK KERPİÇ KONAK
Türkiye'de kerpiç konak olarak ilk restore edilen yer olduğu belirtilen Karakaş konağının Hacı Mustafa Karakaş tarafından yaptırılan ve Karakaş Konağı adı verilen mekan Malatya evlerinin tipik özelliklerini taşıdığını belirtiliyor.
BELEDİYE MECLİSİ 2009 DA UYARILDI AMA…
Malatya Belediye Meclisinin 3 Kasım 2009 tarihli toplantısında gündem dışı önergeler okunurken, Karakaş Konağı ile ilgili olarak CHP'li üye Doğan Ağdaş'ın sözlü olarak; “Karakaş Konağı yanında yapılan inşaat devam ediyor mu etmiyor mu ve bu konuda gerekli izinler alındı mı?" sorusuna Başkan Çakır, “Yaşadığımız son olaylar nedeniyle sıkıntılı olan tüm inşaatlar da denetleniyor. Karakaş Konağı ile ilgili bir sıkıntı varsa bunu yazılı hale getirirsiniz, bizler de gereğini yaparız” diye yanıtladı. Bu yanıt üzerine Bağımsız Meclis Üyesi Mehmet Moran, “Sorulan soruya yanıt vermiyorsunuz. Karakaş Konağı ile ilgili bilginiz yok mu?” diye araya girdi. Bunun üzerine Başkan Çakır, soruyu İmar Müdürü Hamit Güneş'e yöneltti ve yanıtlamasını istedi. İmar Müdürü Güneş de "İnşaat, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun verdiği imar planına göre yapılıyor” diye soruyu yanıtladı.
MALATYA BELEDİYESİ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ DİYOR
Karakaş Konağı hakkında Belediyenin internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:
Sivil Mimarlık Örnekleri: Merkez sinema caddesinde bulunan beş konaklar olarak bilinen yapılar ve aynı sokak dokusunda toplam onüç (13) ev. Ayrıca, Niyazi Mahallesi'nde Karakaş Konağı ve Balanlılar evi, Merkez Tekke Camii arkasında yer alan Istanbulluoğlu Konağı, Merkez K. Mustafa Paşa Mahallesi'nde bir ev, Derme İlkokulu karşısında bir ev (H. Çekirdek evi). Bu yapılardan Şerafettin Arpacı evi mülk sahibi tarafından restore edilmiştir. Yine bu yapılardan Balanlılar evi ve Derme ilkokulu karşısında yer alan (H. Çekirdek evi) sahipleri tarafından yıkılmıştır. Tüm yapıların sayısı 18'dir. (Ancak ikisi yıkılmış) Yine tüm yapılar 1930-1940 yılları arasında yapılmış ve halk mimarisinin güzel örnekleridir.
BAŞBAKAN MÜZE OLDU DİYE AÇIKLADI
Başbakan Tayyip Erdoğan, gençlik temsilcileriyle 27 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşma da Karakaş konağına da değinerek “Sivas Gök Medrese, Kayseri Gevher Nesibe Medreseleri, Kütahya İshak Fakih Medresesi, Diyarbakır İskender Paşa Konağı, Niğde Ak Medrese, Samsun Süleyman Paşa Medresesi, Malatya Karakaş Konağı restore edildi ve müze haline getirildi” dedi.
Haber: Vahap GÜNER