MALATYA’NIN SAAT KULESİNİN HIZINA YETİŞİLMİYOR

Malatya’daki tarihi Gazi İlköğretim Okulu’nun yakınına Malatya Belediyesi tarafından binlerce lira harcanarak yapılan saat kulesinin saati ne işe yarıyor?

 MALATYA’NIN SAAT KULESİNİN HIZINA YETİŞİLMİYOR
         Malatya’daki tarihi Gazi İlköğretim Okulu’nun yakınına Malatya Belediyesi tarafından binlerce lira harcanarak yapılan saat kulesinin saati ne işe yarıyor?
Bu tür kulelerde amaç, gelip geçenin sadece kuleyi görmesi değildir. Kule de görsel olarak izleyenlere hitap eder; ama kulenin saati de oradan geçenlere zamanı hatırlatır. Eskiden, herkesin saati yokken, halkın zaman ölçeri, kamuya ait saatlermiş. Kimi saat kulelerine çeşme de eklenirmiş. Böylece çok işlevli görsel kuleler yapılırmış.
Tarihi Gazi İlköğretim Okulu, Atatürk Evi Müzesi ve Atatürk anıtının odaklandığı merkeze, anıtlar kurulunun izni olmadan böyle sözüm ona saat kulesini, hangi izinle yaptıkları da merak konusu. Tescilli tarihi eserlerin ortasına saat kulesinin kondurulması için anıtlar yüksek kurulundan izin alınmış mıdır?
Kamuya ait olan, binlerce lira harcanarak yapılan bu kulenin saatinin akreple yelkovanı, epeydir hep aynı yerde duruyordu. Oradan ne zaman geçsem, 12.52’de duran saati, nihayet çalışır gördüm. Çalışma; ama ne çalışma. Bunca zaman duran saatin hızına yetişilmiyor. Dört açıdan fotoğraf çekmek için çevresini dolandım. Her açı değişimim iki dakika almıştır. Ama bizim kulenin saati, benim iki dakikamda yarım saati kat ediyor. Kolumdaki saat, 14.30’ken, kulenin saati 16.00’yı gösteriyordu. Dört yanını dolanmam, sanırım sekiz dakikamı aldı. Kulenin saati, ben oradan ayrılırken 18.00 olmuştu.
Yerinde çok saydı, çalışmayı çok özledi tabi. Şimdi de kendi hızına engel olamıyor saat. Baharın gelişiyle mi coştu? Yoksa ağaçları kütüğe çevirdiler, sıra kendisine gelir diye mi bilinmez; iki dakikada yarım saat atlıyor.
Saat kuleleri, halkın zaman ölçeriymiş ya bir zamanlar. Malatya hızlı yaşıyor böylece. Bu saat kulelerine çeşme de eklenirmiş. Bizim hızlı saat kulemizin de çeşmeleri var gibi. Var gibi diyorum; musluk görünmese de yazları dört bir yanından sular sızıyor. Şelale görünümlü kule mi yoksa?  Canından vazgeçenler, saat kulesinin çeşmesinden -çeşmeyse tabi- su içmeyi deneyebilirler. Çevresinden araçların eksik olmadığı işlek kavşaktaki çeşmeye hangi babayiğit ulaşıp da su içebilecek, merak ediyoruz.
Şimdi vatandaş soruyor: Binlerce liramızı, suyunu içemediğimiz çeşmeyle günde sadece iki kez doğruyu gösteren saate mi yatırdık? Ya da anıt değerindeki tarihi yapılarla zıtlık oluştursun diye kondurulan kulemsi şeye mi harcadık emeklerimizi?
Malatya Belediyesi, tescilli tarihi eserlerin odağına bu kuleyi yapmadan, gerekli izin almış mıdır? Anıtlar yüksek kurulundan imar izni alınmamışsa, kavşağa kondurulan kulemiz, gecekondu mudur
 Sultan KILIÇ - Malatya






Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56