Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mesut Parlak bu yıl 550 Üniversite öğrencisine burs verdiklerini belirterek, MEV ve MİAD arasındaki dargınlığın giderilmesi için istenen arabuluculuk önerisine “Bizim kimseyle dargınlığımız ve problemimiz yok. Bu nedenle arabulucuya da gerek yoktur” dedi.
Geçtiğimiz Perşembe günü öğrenci bursu için Malatyalı Dernek ve Vakıfların yöneticileri Malatya Eğitim Vakfı (MEV) merkezinde bir araya geldiler. Yoğun ilginin olduğu toplantının açılış konuşması MEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mesut Parlak yaparak “Allah razı olsun, 25 yıldır bizi yani halkımızın vakfını yalnız bırakmayan hayırsever hemşerilerimizin, sevenlerimizin bize vermiş oldukları destekle bağışların yönetimini yapmaktayız. MEV İstanbul merkez olmak üzere Ankara ve Malatya şubeleri ile bu yıl 550 öğrenciye burs vermiştir” diyerek şöyle devam etti:
“MALATYALILIĞIMIZ ÖN PLANA ÇIKAR”
“Aynı kökten gelen, aynı kanı taşıyan ve aynı bayrağın altında Cumhuriyetin çocukları olarak bizler bir araya geldik. MEV’in kurulduğundan bu yana içinde farklı görüşleri savunan milliyetçisi, muhafazakârı, liberali, demokratı, alevi ve sünnisi var. Fakat burada vakıf içinde ideolojilerimizi ve inançlarımızı bir kenara bırakır Malatyalılığımız öne çıkar. Biz burada Malatya tabiri ile de sorunlarımızı sıranın altına koyarak değil sıranın üstene koyarak demokratik hukuk kuralları içinde çözmenin gayretinde olmaya da devam edeceğiz. Sevdiğimiz kurumlarımıza, derneklerimize ve Vakıflarımıza kesinlikle siyaset sokmamalıyız. Bugün A partisi görevde olur, yarında B partisi göreve gelir. Bizler kurumlarımızı siyasi tartışmaların içine sokmamalıyız.
“ÜNİVERSİTEYİ KAZANMIŞ HER ÖĞRENCİ BİZDEN BURS ALIR”
Türkiye sınırları içinde üniversite öğrencisi olmaya hak kazanmış herkes bizden burs alır. Gencimiz üniversite sınavını kazanmış, üniversite kimliğini almışsa; o gencin türbanlı, türbansız, cübbeli, uzun sakallı, küpeli, uzun saçlı gibi kılık kıyafeti ile ilgilenmeyiz ve bu da bizim konumuz değildir. Hele hele bu hususlar MEV’in kriteri hiç değildir. Kaldı ki ben niye türbana karşı olayım. Türkiye bir hukuk devleti, rektörlük yaptığım 4 yıllık dönemde de devletimizin koymuş olduğu kanunlar ve yönetmelikleri içinde kalarak bir tek sorun dahi yaşamamışımdır. İstanbul Üniversitesi’ne de yaşatmamışımdır. MEV’e de yaşatmam.
“BAĞIŞLAR KEYFİ DAĞITILMAZ”
Malatyalı hemşerilerimiz vermiş oldukları bağışları burada keyfi olarak dağıtılmamaktadır. Vakıf Senedimizde belirtilen kurallar içinde Mütevelli Heyetimiz, Yönetim Kurulumuz ve Burs Komitesi uyum için ırkı, dini ne olursa olsun ayrım yapmadan 25 yıldır bu görevini başarıyla yapmaktadır. Üniversiteye girmiş ve MEV’den burs almaya hak kazanmış öğrencimiz, sınıflarını başarı ile geçmişse de eğitim süresi boyunca bursu kesilmez. Burs konusunda kesinlikle ayrımcılık yoktur.”
Toplantıya katılan Vakıf ve Dernek yöneticileri de Malatya Eğitim Vakfında yaptıkları toplantıda “Malatya Eğitim Bursu Platformu” hakkında da bir dizi ortak karar alarak bunları şöyle açıkladılar:
*Dernekler “Tüzüklerine”, Vakıflar da “Vakıf Senetlerine” göre yönetilmektedir. Tüzüklerinde ve vakıf senetlerinde yer almayan hizmetleri yapmamalılar.
*Bizden “Malatya Eğitim Bursu Platformuna” katılmamız istenmekte fakat vakıf senedimizde yapılmak istenen bu platforma katılmamıza imkan veren bir madde bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu durum yasal olmamakta ve Yönetim Kurulumuzun da böyle bir yetkisi yok. Ancak Kongrelerimizde tüzük ve Vakıf senetlerimizin değiştirilmesiyle mümkün olabilir.
*İl ve ilçelerde kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının görevleri arasında burs vermek yoktur.
*Kriterler tabiî ki olmalı ve bu kriterler burs verenlerle paylaşılmalı,
*Bazen 1 öğrenci için zor burs alırken, vergi muafiyeti konusu da gündeme geldiğinde 5 öğrenciye çıkaran hemşerilerimizde oldu. Bu husus burs verenlere anlatılmalıdır.
*Sadece burs vermekle eğitim sorunlarımız çözülmemektedir. Sevgi birliği ve gönül seferberliği yapmalıyız.
*İş adamlarımızla görüşerek, onlara sahip çıkmalıyız.
*Her kurum kendi işini yapmalıdır. Eğitim vakıflarımız; eğitim işiyle, derneklerimizde kendi iştigal konularında faaliyet göstermelidir.
*Burs konusunda MEV ile MİAD bir araya gelerek bu tartışmalara bir son vermelidir.”
“MEV VE MİAD İÇİN ARABULUCUYA GEREK YOKTUR”
MEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mesut Parlak toplantının kapanış konuşmasında MEV ve MİAD arasındaki dargınlığın giderilmesi için arabulucuk önerilmesine değinerek “Malatyalı İşadamları Derneği’nde çok değerli iş adamlarımız var ve bu iş adamlarımızın birçoğu aynı zamanda MEV’in de üyesidir. Arabuluculuk iki düşman kardeş arasında olur. Bizim kimseyle dargınlığımız, problemimiz yoktur.
Görüştüğümüz işadamlarımız ve hemşerilerimiz Eğitim Bursu konusunda bizlerin daha aktif olmamızı istemektedirler. Tabii bizim de teknolojik yapımız bakımdan eksikliklerimiz olabilir. Bu konularda da genç arkadaşlarımız teknolojik yapımızı geliştirmek üzere yazılım programları hazırlamaktadır. Vakfımızın vergiden muaf olması ile sağlanan avantajlar konusunda kamuoyunu daha çok bilgilendireceğiz. İş adamlarımıza ziyaretlerimizi sıklaştırarak eğitim konusuna ve vakıflarımıza ilgilerini arttırmaya çalışacağız. Kriterler konusunda yapılması istenen hususlar varsa da bunları genel kurullarımızdan geçirebiliriz. Malatyalı hemşerilerimizin organik bağını güçlü kılmak ve birlikte bu konuyu beraber ele alıp atacağımız adımlarla gelecekte bizi bir araya getirecek güçlü birliktelikleri yapabiliriz.” Dedi.
MEV. Wep sitesinden vakıfla ve tüzüğümüzle ilgili bilgileri dikkatle okumalarını rica ediyoruz.
TOPLANTIYA KATILANLAR:
MEV. Genel Başkanı Prof.Dr. Mesut Parlak, Malatyalı Hayır Sever Ermeniler Derneği Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, Doğanşehirliler Derneği Başkanı İbrahim Bozkurt, İş adamı Selahattin Bitlis, Tevfik Temelli, Öner Yıldız, Mustafa Can Nevzat Zapçı, Pütürge Eğitim Vakfı - M. Nami Korkmaz ve Fikri Menteş, Arapgir Kültür Derneği Turgay Akşahin, Darende Vakfı Kemal Ökke, Önal Güner,Garbin Evyapan
Foto: Dinçer ERGENEKON
Kaynak: Vahap GÜNER