PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ MALATYA ŞUBESİNDE AŞURE VE SEMAH

Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği (PSAKD) Malatya Şubesinde Aşure Günü Etkinliği ve Semah ibadeti yapıldı.

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ MALATYA ŞUBESİNDE AŞURE VE SEMAH
Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği (PSAKD) Malatya Şubesinde Aşure Günü Etkinliği ve Semah ibadeti yapıldı. İlk olarak PSAKD Malatya Şube Başkanı Songül CANPOLAT, konukları saygı duruşuna davet etti. Paşaköşkü Mahallesi’ndeki dernek binasının önünde büyük kazanlarda pişirilen aşure, yoldan geçenler de dâhil, tüm konuklara ikram edildi. Dualarla pişirilen kazan kazan aşureler, bakraçlarla dernek binasına taşındı. Dernek binasında konuklara aşure ikram edildi. Çevredeki konutlardan ve yoldan geçerken görerek gelen tüm konuklara ikram edildiği gibi tencerelerle evlere de yollandı. Aşurenin bereketi, insanların sohbet konusu oldu. Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği’ne gelen insanların, dayanışma ruhu, yüzlerindeki gülümsemeye yansıyordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Veli AĞBABA ve parti yönetimi de PSAKD’nin Aşure Günü’ndeydi. CHP İl Başkanı Veli AĞBABA ve partili arkadaşlarına, aşure ikram edildi. Sayın Veli AĞBABA ve partili arkadaşları, PSAKD’ye gelen konuklarla sohbet ettiler. Semah ekibinin semah ibadetini izlediler.
PSAKD’nin Semah Ekibi, saz ve deyişler eşliğinde semah ibadeti yaptılar. Dualarla konukları uğurladılar.
PSAKD Malatya Şube Başkanı Songül CANPOLAT:
Değerli Dostlar, Sevgili Canlar,
Bizimle aşure lokmamızı paylaşmaya gelen herkesi sevgiyle selamlıyorum. Hoş geldiniz…
İlk olarak Kerbelâ’da, Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi’de, Dersim’de katledilen canlarımız ve bu ülkenin aydınlık yüzleri için saygı duruşuna davet ediyorum sizleri…
Rivayete göre Muharrem’in onunda, Nuh Tufanı’ndan sonra Nuh’un gemisi, sulardan kurtularak Cudi Dağı’nda karaya çıkmıştır. Nuh, bu kurtuluşu kutlamak için geminin ambarında kalan tahılları çıkarıp özel bir tatlı yaparak gemi sakinleri arasında paylaştırmıştır. İşte bu tarihi olayı, her yıl 10 Muharrem’de bir daha hatırlatmak niyetiyle eş, dost, konu, komşu ile yeniden kaynaşma ve hediyeleşme vesilesi yapılmaktadır. Böylece hem komşular arasında sevgi ve saygının gelişmesini sağlamakta, hem de Nuh’un karaya çıkış hikâyesi bir daha zihinlerde canlanmaktadır. Aşure tatlısı, bu özellik ve güzelliğinden dolayı asırlar boyu varlığını sürdürmüştür.
10 Muharrem, bizler için sadece aşure günü değil, Hazreti Hüseyin’in Kerbelâ’da haksızlığa karşı cesur direnişi ve ölümüne mücadelensin Anadolu Aleviliğinde, özellikle çocuk eğitiminde ‘’haksızlığa karşı gelmek, haksızlık yapmamak ve haksızlığa uğrayanların yanında olmak’’ şeklinde yorumlandığı bir gündür.
Yası Matem orucu boyunca özellikle hiçbir canlıyı incitmemeye, kesmemeye ve bunların ürünlerini yememeye dikkat ederiz. Buna rağmen tarih boyunca hep katliamlara uğramışız.
Yaşatılan her acı gibi Kerbela’nın acısını da yüreğimizde hissediyoruz. Çünkü katliam Osmanlı’dan Cumhuriyet’e devam etti. Dersim’de toplu kıyımlara uğradık, Maraş’ta katledildik, Madımak’ta diri diri yakıldık ve Gazi’de kurşuna dizildik… Ama zalimin zulmüne karşı Pir Sultan ruhuyla durarak, yangınlardan turna gibi çıkmayı da bildik.

" Aşure ve Dayanışma Günü etkinliğine  BDP, EMEP, ÖDP, ESP, EDP, Eğitim Sen, BES, İHD, TARIM ORKAM SEN, Emekli Sen, Halk Cephesi yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. "

Songül CANPOLAT
 
Sultan KILIÇ                                                     



SULTAN KILIÇ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56