SK: Kültür kompleksi kısmını kapatalım. Sanırım bu kısımla ilgili kuruluşundan bugünkü durumuna kadar anlattınız. Şimdi Mehmet Başkan 2014 ten bugüne Belediye başkanısınız. Arguvan Halkına taahhüt edipte gerçekleştiremediğiniz projeler var mıdır? varsa nelerdir?
TOPLU KONUT YAPAMADIK
MK: Bizim şu ana kadar proje bazında topluma taahhüt edipte yapamamış olduğumuz iki proje vardır.
Bunları şu ana kadar yapamadık ama bundan sonra yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Tabii onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Bunlardan birincisi toplu konut. Şunu söyleyeyim; bütün belediyeler giderlerini ve personel maaşlarını karşılamak için kendi değerli gayrimenkullerini sattıkları bir dönemde, biz Arguvan Belediyesi olarak imarlı alan içerisinde konut yapılabilecek on dönümlük bir yeri satın alarak belediyemize kazandırdık.
Burada bir dönem TOKI ile görüştük. Daha sonra TOKI ile belirli bir aşamaya geldik.
Tam talep toplayacağımız aşamada devlet yatırımları durdurdu. Ekonomik kriz nedeniyle öylece kaldı. Daha sonra bir hemşehrimiz ben ona da buradan çok teşekkür ediyorum. Eyüp Korkmaz adını da söyleyeyim, sizin Isa Köylü hemşehriniz. Kâr amacı gütmeden. Hatta şunu söyledi.” Siz Arguvan da bu kadar çok fedakârlık ediyorsunuz, birçok şeyleri yapıyorsunuz. Bizde burada elimizden geldiğince konut açığı var, buraya bir konut projesi ile destek olalım” diye geldi ve ciddi miktarda harcama yaptı. Henüz Protokol bile yapmamıştık. Projesini yaptı, etrafını taş duvarla çevirdi.
Bu projeyi henüz hayata geçiremedik. Ama geçmeyecek anlamında değil. Orayla ilgili düşüncelerimiz devam ediyor. O projeyi mutlaka hayata geçireceğiz
ÜÇ TELLİ DEDE SAZI-BALTA SAZ
Bir diğer projemiz de, araştırmacı yazar Gani hocamızın (Gani Pekşen) yapmış olduğu bir araştırmada bizim yöremize ait olan Türkiye'nin başka hiçbir yöresinde görülmeyen Balta SAZ .
Yani bizim bildiğimiz “üç telli dede sazı” diye bilinen balta sazı sadece bizim bu yörede özellikle de Sinemil konak başının Sinemilli Mezrası'nda yapılırdı ki ben o yapan Usta'yı da o dönemde çocukken hatırlıyorum, tanıyorum. Onun vefatı ile birlikte artık yapılmamaya başlandığını biliyorum. Bu projenin hayata geçirilerek bu kültürün bu sazın yok olmaması noktasında bir girişimimiz, bir talebimiz, taahhüdümüz oldu. Balta sazımızı imal eden ustaların kaybı bizleri üzdü ve işimizi zorlaştırdı. Bir arkadaşımızın bu konuda ben yapıyorum, ben çalışıyorum demesi üzerine onunla bazı girişimlerimiz oldu. Henüz bir yol alamadık, ancak araştırmalarımız devam ediyor.
OZANLAR SOKAĞI YAPACAĞIZ
Bu iki proje dışında aşağı yukarı söz verdiğimiz projelerin hepsini hayata geçirdik. Mesela bir “ozanlar sokağı” projemiz var. Şu anda çalışmalar devam ettiriyor. Malatya Büyükşehir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje birimi ile görüşüyoruz. Umuyorum ki önümüzdeki süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile o projeyi de ortak bir proje olarak hayata geçireceğiz.
SK: Teşekkür ederim. Şimdi başka bir konuya geçmek istiyorum. Malatya Büyükşehir statüsüne alınınca köylerde mahalle olarak adlandırılıyor. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ile siz rakip partilerdensiniz. Büyükşehir Belediye Başkanı iktidar partisinden. İlişkileriniz nasıl? Diyalog, karşılıklı iletişim içerisinde dayanışmayla bu hizmetlerin yürütülmesi lazım. Buralarda sıkıntı yaşıyor musunuz? Devlet kurumlarıyla; Kaymakam, jandarma, Karakol, sağlık ocağı vb ilişkileriniz nasıldır?
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İLE UYUMLU ÇALIŞIYORUZ
MK: Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan da ilişkilerimiz oldukça iyi. Selahattin Başkan göreve geldikten sonra ayrım yapmadığını gördük. Bunu samimiyetimle söylüyorum ve bunu açık ifadesi de var. Geçen yıl biz Arguvan'da yüz kilometre asfalt döktük yani Büyükşehir döktü. Ayrıca biz Arguvan Belediyesi'nin yama ekibi olarak da Büyükşehir'in desteğiyle ki Büyükşehir'in görevi. Ama biz de hemşehrimiz, büyükşehir küçük şehir ayrımı yapmadan hizmetlerini alabilsinler, daha kaliteli yollarda araçlarıyla rahat gidip gelebilsinler diye yama ekibi kurduk. Büyükşehir Asfaltını verdi ve yüz kilometrelik asfaltın dışında da ciddi şekilde onarım yama işi de yaptık. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Bir sıkıntımız yok. Hatta şunu söyleyebilirim burada belki bir yere bir gönderme olsun. Bu Büyükşehir Belediye Başkanı işte sizin köyden bahsedeyim. Sizin köyde bir kültür evi var. Evet, çok sayıda Istanbul'da da ekonomik durumu iyi olan Isa Köylü hemşerilerimiz var.
Kültür evinde hepsi gelip kendi akrabalarının, komşularının cenazelerine de katıldılar. Çok kısa zamanda geldiler, gittiler. Bizde karşılaştık, görüştük.” Bütün köy cenazeleri buradan kalkıyor önemli günlerde toplantılarımızı burada yapıyoruz diyerek buranın şu eksiğini yapalım, masrafını karşılayalım, daha düzgün bir hale getirelim” diyen bir arkadaşımız ya da bir hemşehrimiz çıkmadı. Bu da bir sitem olsun ama, işte birilerinin “faşisttir” diye “kırmızı çizgidir” diye söyledikleri Büyükşehir Belediye Başkanı İsa köy kültür evinin masrafını karşıladı. Daha düzgün, insanların rahatlıkla hizmet alabileceği bir hale getirdi.
(SÜLEYMAN KILIÇ NOT: İsa Köy Kültür evi 2005-2006 yılında İsa köy de yaşayan köylülerimizin ve gurbetteki köylülerimizin desteği ile yapılmıştır. Belediye başkanımızın sözünü ettiği tadilattır)
MK: Şunu diyenler çıkabilir, bunları Arguvan Belediyesi niçin yapmadı diye. Arguvan Belediyesinin bütçesi belli. Bir tek Isa köyünün kültür evi değil. Arguvan'da kırk dokuz mahalle var, yetmiş iki de mezra var. Bunların büyük bir bölümünde kültür evi yok. Mevcut olan Kültür Evlerinin tadilatını, tamiratını ve bakımını iş birliği yaparak gerçekleştirdik. Gene dayanışma ve işbirliği ile mahallelerimize Çavuş, Akören gibi sıfırdan Kültür Evi yapıldı. Narmikan köyüne bir hemşehrimizin (Mehmet Uzun) desteğiyle güzel bir kültür evi yapıldı.
SK: Yani Büyükşehir ile uyumlu bir şekilde çalışıyorsunuz ve Büyükşehir Belediye Başkanından memnunsunuz.
MK: Evet yani.
DEVLET KURUMLARI İLE BİR SORUNUMUZ YOKTUR
SK: Gelelim Arguvan’a; Arguvan Kaymakamlığı ve Arguvan’daki devlet kurumları ile ilişkileriniz nasıl?
MK: Sadece Arguvan’daki kurumlar değil, bizim bakın işte şu arkadaşlarımız (Turan Aslantürk-Süleyman Yücel) en canlı şahittir. Gittiğimiz birçok kuruma, Yem fabrikası projemiz için çoğu kuruma birlikte gidiyoruz. Biz daha önceki yaptığımız selektör tesisi ile ilgili olsun, kesimhane projesi ile ilgili olsun birçok kurumla görüştük. Gittiğimiz kurumların, İl başkanlarının tavırlarını, bize karşı olan tutumlarına arkadaşlarımız en canlı şahittir. Ben söylemeyeyim kendileri söylesin.
SK: Peki bir cümle ile Turan Başkan (Turan Aslantürk Arguvan Ziraat Odası Başkanı)) senden konuyla ilgili görüşlerinizi alalım buyurun.
TURAN ASLANTÜRK: Bu konu ile ilgili Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Beraber gittiğimizde hiçbir kurumun kapısı bize kapanmadı. Kapılar sonuna kadar açık ve hepsi de bizi kapıda karşılayıp kapıya kadarda yolcu ediyorlar.
SK: Arguvan 67 yaşında, yıllardır Arguvan’ın yapısından dolayı hizmet gelmez deniyordu. Devlet ve Hükümetler buraya hizmet getirmezdi ne oldu ki? Şimdi bütün kapılar açıldı?
TA: 2014 de 31 Mart seçimin de değişti. Mehmet Kızıldaş başkanımızla beraber değişim başladı. Şimdi Arguvan’ın çehresi değişti. İldeki ilişkiler de değişti, kurumlarla bağlantılar da değişti. Sadece buradaki kurumlar değil. Doğu Anadolu’da (DAP) bölge başkanlığından tutun da Ankara'ya kadar Mehmet Başkanımızın gittiği kurumların hiçbir tanesinde kapı kapanmaz ve sonuna kadar açık. Ama kanun çerçevesinde başkanımızın becerisinden, mahiyetinden, ilişkisinden kaynaklı, halinden, hareketinden, davranışından kaynaklanıyor. Zaten isteyeceği şeyi de iyi biliyor. Nasıl isteyeceğini de biliyor. Kanunlar çerçevesinde devletten neyi nasıl alacağını çok iyi biliyor.
SK: Çok teşekkür ederim Turan Aslantürk. Ziraat Odası ile ilgili daha sonra size sorularım olacak.
Devam edecek...