SK: Mehmet başkan ilkokula giden öğrenci sayısı kaçtır?
MK: Mesela bizim toplam öğrenci sayımız şu anda 750 civarlarında. Tüm Arguvan'daki ilkokul, ortaokul ve lise. Yarısından daha fazlası ilkokul öğrencisi. Bunlar da mahallelerimize ve mezralara dağılmış durumda. Merkezde taşıma usulü ile eğitim yapılıyor. Merkezin dışında bir Kömürlük mahallesin de okul var. Bir de Narmikan mahallesinde okul var.
SK: Belediye olarak köylere çocuklar için oyun parkı yapmayı hiç düşünmediniz mi?
İSAKÖY’E ÇOCUK OYUN PARKI
MK: Şimdi şöyle; birkaç köyümüz de çocuk oyun grubu kurduk ama çocuk oyun grupları oldukça pahalı. Bizim çok sayıda belediyeden bu konuda talebimiz var. Yani çocuk oyun grubu ve spor aletleri konusunda taleplerimiz oldu. Bunların karşılanmasını bekliyoruz. Zaman zaman hatırlatıyoruz. Yani durumu iyi olan Büyükşehir ilçe belediyelerine yazıyoruz. Talep olarak yazıyoruz, ziyaretlerimiz de söylüyoruz. Bir kısmından henüz dönüş alamadık. Bir kısmından aldık. Mesela şu anda kuracağımız oyun grubu var. Bunlardan birisi de sizin köye kurulacak. Sordunuz diye söylemiyorum.
SK: Ben İsa köylüyüm diye değil herhalde? :))
MK: Yok, yapılan planlamalar içerisinde var. Sizin köyde çocuk oyun grubu kuracağız. Bazı köylerimizin bireysel anlamda Büyükşehir’den oyun grubu talebi oldu. Büyükşehir bu talebi karşıladı. Bizim çocuk oyun grubu konusundaki taleplerimizi başka yerlerde ki, başka şehirlerde ki bizim partili belediyelerimize yaptık. Büyükşehirden çöp konteyner talebimiz oldu ve hemen karşılandı.
SK: Yani projeleriniz içerisinde çocuk oyun grubu var. Sanırım belediye de yedinci yılınızı doldurdunuz. Her yıl iki veya üç köye yapılmış olsaydı, yarılamış olurdunuz?
EĞİTİME CİDDİ DESTEK VERİYORUZ
MK: Şimdi şunu söyleyeyim biz çocuklara eğitimle ilgili ciddi şekilde destek veriyoruz. Yani araç gereç konusunda, okula gitmeleri gelmeleri konusunda. İşte kütüphaneye yedi tane bilgisayar koyduk, oraya internet koyduk, çıktı alsınlar diye yazıcısını koyduk. Bunun dışında bazı hemşerilerimiz kitap, kalem, defter gibi bağışlarda bulundular. Bazı hemşerilerimiz tablet bağışında bulundu. Lise son sınıf öğrencilerimiz sınava hazırlık seti anlamında Arguvan Belediye Spor yönetimine başvurmuşlar. Arguvan Belediye Spor lise son sınıf öğrencilerimizin taleplerini karşıladı.
Mesela bundan bir hafta önce bir iş insanı grubu köylerindeki öğrencilere tablet dağıttı. Bu arada bize dediler ki kırk tane tablet Arguvan'da dağıtacağız. Biz de yoksul öğrencileri belirledik geldiler dağıttılar. Hatta çok da duygulandım. Gelenlerden birisi bir hanımefendi Fatoş Hanım soy ismini de şu an hatırlayamadım. Ali Karadağ’la birlikte çok güzel bir organizasyon yapmışlardı. Çocukları Aliş’in sünneti için ayırdıkları bütçeyle. Tabletler alıp ihtiyacı olan öğrencilere dağıtmaya karar vermişler. Ve bunu küçük çocukları istemiş, Ve ben bunu duyunca çok duygulandım. Gerçekten bir eğitimci olarak, burada kırk çocuğumuza konferans salonumuz da sadece tablet değil, yanında kırtasiye malzemeleri de olan bir paket dağıttık. Destek verenlere bir kez daha çok teşekkür ederim.
Şu anda İstanbul’da matbaacılık yapan bir hemşehrimiz çok sayıda defter hazırlığı içerisinde. Bize gönderecek ve biz öncelikle ihtiyacı olan öğrenciler olmak üzere dağıtımını yapacağız. Giyim kuşam konusunda çok ciddi şekilde desteğimiz oluyor. Öğrencilerimize elimizden geldiği kadar, bütçemiz el verdiğince hem destek oluyoruz hem de duyarlı hemşerilerimizin desteğinin organizasyonunu yapıyoruz.
SK: Arguvan’da görebildiğim başka bir sorun sokak hayvanlarımız. Batı illerindeki belediyelerin çok yaygın olarak bu konuda duyarlı olduğunu güzel hizmetler verdiğini biliyorum. Doğa yalnızca insanlara ait değil tüm canlıların yaşam alanı. Özellikle kedilerimiz, köpeklerimiz ve sokağa atılan diğer hayvanlarımız. Arguvan merkez de ve köylerde kedi köpeklerin çok sıkıntılar yaşadıklarını, hastalıklarla cebelleştiklerine tanık oluyoruz. Acaba bu sokak hayvanlarına ilişkin bir veteriner istihdam etmek veya mevcut veterinerlerle en azından bir kısırlaştırma ile işe başlayıp, alternatifler yaratma konusunda Belediyeniz ne yaptı? Neler düşünmektedir?
SOKAK HAYVANLARI SORUNUNU BİZ ÇÖZEMEYİZ…
MK: Tabii şimdi bir veterineri bünyemizde istihdam etmek maliyet açısından ciddi bir sorun. İkincisi sadece bir veteriner istihdam etmek yetmiyor. Yani bugün söylediğiniz kısırlaştırma olayı bir operasyon. Bu operasyonun yapılabilmesi için gerekli ekipmanın steril ortamı ve ona uygun alanların, mekanların yaratılması gerekiyor. Sadece bir veteriner almakla bu iş bitmiyor. Onun içinde bugün bu sadece bırakın bizim gibi 7500 nüfuslu ilçeyi 100-200 bin nüfuslu ilçeler de bile bu alt yapı yoktur. Böyle bir sistemi yoktur. Tabii bunlar güç işi, ekonomik güç işi. Biz ama şunu yapıyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi var. Dönem dönem hayvanları uyuşturarak, araçlara topluyoruz, götürüyoruz. Orada kısırlaştırılıyor ve bir süre sonra tekrar hayvanları geri getiriyoruz. Bunu çoktan beri yapıyoruz. Yeni değil bu. Yani bu hizmetimiz aşağı yukarı beş altı yıldır var.
DEVLET VE BÜYÜK BELEDİYELER EL ATMALI
Ama o kadar çok başı boş hayvan var ki ve çoğalıyorlar. İnsanlar da bundan şikayetçi olmaya başladılar. Sabahları çocuklar, büyükler sokakta yürürken toplu halde dolaşan sokak köpeklerinden rahatsız oluyorlar. Belediyemize bu konuda şikayetler geliyor. Ancak bunu bizim gibi küçük belediyelerin çözebilme olanağı yok. Bu işe bizzat devletin, büyükşehir belediyelerinin el atarak bir çözüm üretmeleri gerekiyor. Yani inanın o kadar çok başıboş hayvan geliyor ki nereden geliyor, nasıl geliyor?
Sanıyorum ki farklı ilçelerden, farklı yerlerden getiriyorlar. İlçelerin yakın yerine bırakıyorlar ve hayvanlarda doğal olarak insanların yaşadığı yere geliyor ve haklısınız. Bu konuda hayvanlar yeterince beslenemiyor, doğru beslenemiyor hastalıkla karşı karşıya kalıyorlar. Biz kışın çok ağır koşullar olduğu dönemlerde hayvanların besin bulmaları noktasında bazı çalışmalarımız, faaliyetlerimiz oluyor. Ama bu çok yeterli mi diye sorarsanız çok yeterli değil. Yani bizim iyi yaptığımız şeyler var bunları anlatırız yaparız, ederiz. Ancak eksik yaptığımız şeyi de eksik yapıyoruz deriz. Sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak ortamı yaratmak için güçlü bir belediye ve buna dönük personelin olması lazım ki, şu anda biz bu olanağa sahip değiliz. Bu sorun ve çözümü bizim gücümüzün üzerinde.
ARGUVANLI İŞ İNSANLARI ARGUVAN SPORA SAHİP ÇIKIYOR
SK: Arguvan Belediye spor futbol takımı için ne düşünüyorsunuz? Arguvan’ı birinci ligde görecek miyiz?
MK: Biz şimdi bölgesel ligdeyiz. Malatya’nın çok büyük ilçeleri var. Bu ilçelerin içerisinde küçücük 7500 nüfuslu bir ilçenin takımının bölgesel Lig’e çıkması gerçekten büyük bir başarı. Ben bu konuda emeği geçen hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Hedefimiz 3.liğe çıkmak.
Bölgesel lige çıkınca ciddi bir yük, ciddi bir maliyet getirdi. Bizim artık bunun altından kalkabilme şansımızın olmadığını biliyorduk. Bu nokta da hemşehrimiz olan Mersin'de iş yapan Cemal Altun arkadaşımız ki kendisi Arguvan’a gelip gider. Sağ olsun her zaman bizlere destek olmuştur. Takımın başına geçmesinin önerdik. Artık iş insanlarımızın takıma sahip çıkmaları gerektiğini anlattık. Kendisinin yoğun işleri olduğunu, müsait olmadığını söylemesine rağmen, “mademki takımı buraya kadar getirdiniz buradan sonra iş bize düşer” diyerek bu görevi kabul etti. Güzel bir yönetim kurulu oluştu. Beş profesörümüz var yönetimde ciddi destek sağlıyorlar. İstanbul’daki hemşerilerimizin çok destek oldu. Yeğeniniz İş İnsanı Ata Akbal’ın da çok büyük bir desteği var. Zaten kendisine aynı zamanda As Başkanlık teklif ettiğimizde bu görev ve sorumluluğu kabul etti ve ciddi destek sağlıyor. Sağ olsun. Ali Kılıç hemşerim var. Ali Abi de gerçekten çok büyük bir destek sunuyor. Tek tek saymak istemiyorum diğer hemşerilerimizin, diğer yöneticilerimizin hepsine çok teşekkür ediyorum.
Hedefimiz bu sene şampiyon olmak bir üst lige çıkmaktı. Ama bu pandemi koşullarında maçlar ertelendi. Biz 2021 2022 sezonunda bölgesel ligde mücadele edeceğiz.
SK: Mehmet Başkan biraz futboldan anlayan bir arkadaşınız olarak şunu söyleyebilirim. Belediyelerin futbol takımlarının; belediyeleri ciddi bir yük altında bıraktığını ve borca batırdığını biliyorum, görüyorum. Özellikle seyircisiz takımların işlerinin hayli zor olduğu biliniyor. Zira belediyeler süreç içerisinde vermiş oldukları desteği çekiyorlar. Geçen yıl süper ligde şampiyon olan Başakşehir futbol takımı bir belediye takımıydı. Belediye desteği çekince seyircisi de yoktu. Küme düşmekten zor kurtuldu. Keza Süper ligde oynayan Yeni Malatya sporun bile, çok zorlandığını küme düşme riski yaşadığı aşikardır.
Nüfusunun yarısı kadın, diğer kalanında yaş ortalaması hayli ileri olan Arguvan’da seyircisiz Arguvan Sporun başarılı olacağına inanıyor musunuz?
AMAÇ 3. LİĞ OLMALIDIR
MK: Yani şimdi yaptığınız işlere ya da yaptığınız projelere bakarken acaba şu dezavantaj oluşturur mu? Bu şunu getirir mi, bu şunu götürür mü? açısından bakarsak o zaman hiçbir şey yapmamamız gerekir. Belediyelerin spora destek konusu yasayla belirlenmiştir ve sınırlıdır. Diyor ki işte gelirlerinizin, bütçenizin binde on üçünü ayırabilirsin, Onun üstünde bir kuruş veremeyiz. Yani biz istesek de veremeyiz.
Tabii o söyledikleriniz de haklısınız. Bu iş maddiyata dayanıyor. Seyirci konusuna gelince amatör de düşünürseniz Malatya'nın amatör takımlar içerisinde en çok seyircisi olan biziz. Mesela biz Darende, Doğanşehir ve Akçadağ’la oynadık. Deplasman da bile bizim seyircimiz daha fazlaydı. Malatya spor camiasında Arguvan Belediye spor ’un çok özel bir yeri var. Bütün spor camiası bizi sever. Ama maliyet açısından söylediğiniz, yük açısından söylediğiniz kesinlikle doğru. Zaten bizim belediye olarak bunun altından kalkabilme şansı yok. Üçüncü lige çıkınca devletin belirli bir desteği var. Spor totodan ve iddiadan gelirleri gelecek. O zaman belediyemizden tamamen çıkmış olur.
Devam edecek…