Meme Kanseri...

Geçtiğimiz günlerde “5. Meme Kanseri İle Mücadele Yürüyüşü”ne katıldım…
Bu konuda sadece kadınların değil erkeklerin de bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Meme kanseri konusunda bazı bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum…
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri
http://www.avonmemekanseri.com adresinde bulabilirsiniz…


Erken teşhis için;
• 40 yaş altı kadınlar;
İlk birkaç ay haftada bir kez, daha sonra her adet döneminden sonra ayda bir kez kendi kendine muayene yapmalıdır. 

• 40 yaş üzeri kadınlar;

Ayda bir kez kendi kendine muayene yapmalıdır.40-49 yaş grubunda risk faktörü olan kadınlar her yıl mamografi çekimi yaptırmalıdır.

• 50 yaş grubunda ise,
risk faktörüne bakılmaksızın her yıl mutlaka mamografi çekimi yaptırılmalıdır.
 
Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
 
  1. Aynanın önünde durarak, köprücük kemiklerinden meme altına kadar olan alanı iyice inceleyin. Görünüşünde, duruşunda, hassasiyetinde herhangi bir değişiklik olmadığından emin olun.
  2.  Ellerinizi belinize koyup, meme kaslarınızı sıkın ve herhangi bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyin. 
  3. Sağ elinizi başınızın arkasına koyun ve sol elinizin üç orta parmağını muayene için kullanın. Parmaklarınızı memeniz üzerinde yukarı aşağı hareketlerle bastırarak gezdirin. Aynı şekilde koltuk altınızın omuza doğru olan bölümünü de muayene edin. Aynı işlemi sağ elinizi kullanarak, sol memeniz için de uygulayın.
  4. Meme uçlarınızı sıkarak, akıntı olup olmadığını kontrol edin.
Erken Teşhis İçin Ne Yapılmalı?
Meme kanserinde erken teşhis yöntemleri, kişinin taşıdığı risk faktörlerine göre değişmektedir. Bu risk faktörlerinin arasında en başta yaş gelmektedir. Daha genç yaşlarda ortaya çıkabilmesine rağmen, ilerleyen yaş gruplarında hastalık riski artmaktadır. Bu nedenle ilerleyen yaş gruplarında erken teşhis için alınması gereken önlemler, daha erken yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir.

Risk Faktörleri Nelerdir?
Bazı özellikleri taşıyan kadınlarda meme kanseri görülme riski daha yüksektir. Bu özelliklere risk faktörleri diyoruz. Risk faktörü taşıyan kadınların diğer kadınlara oranla meme kanserine yakalanma oranı daha fazla olmakla birlikte, hiçbir risk taşımayan kadınlar dahi hastalığa yakalanabilirler. Bu nedenle her kadın düzenli olarak kontrolden geçmelidir.

• İlerleyen yaş: Yaş ilerledikçe risk artmaktadır.  40-49 yaş arasında her 66 kadından birinde; 50-59 yaş arasında her 40 kadından birinde meme kanseri riski mevcuttur. Yaş artıkça risk artışı devam eder.

• Anne,kardeş gibi yakınlarda meme kanseri olması: İki veya daha fazla akrabasında meme kanseri veya yumurtalık kanseri olanların meme kanseri geliştirme riski daha yüksektir. Anne, kızkardeş, anneanne, hala ve teyzesinde 50 yaş öncesinde meme kanseri olması riski artırmaktadır.

• İlk çocuğunu geç yaşta doğurmak: İlk çocuğunu 30’ lu yaşlardan sonra doğuranlarda ya da çocuğu olmayanlarda daha fazla görülmektedir.

Diğer Risk Faktörleri: Erken adet görme ve menopozun gecikmesi, meme kanseri tedavisi görmüş kadınlarda  ikincil meme kanseri riski, gebelik sonrası meme iltihabı sebebiyle radyoterapi uygulaması, sigara kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi görmek, kilo fazlalığı, aşırı alkol tüketimi riski artırmaktadır.
Meme kanseri ile ilgili her bilgiyi http://www.avonmemekanseri.com adresinde bulabilirsiniz…
 
 
Azime Telli’nin Alfa Yayınları tarafından yayımlanan “Mutluluk Tabletleri- Mutluluk veren 1000 söz” adlı bir çalışması yayımlandı geçtiğimiz günlerde...
Azime Telli, kitabında mutluluk üzerine söylenmiş sözleri bir araya getirmiş. 
Woody Allen’in şu sözünü paylaşmak istedim: “Hayatta duyulabilecek en güzel cümle ‘seni seviyorum’değil, ‘kistiniz iyi huylu çıktı’dır”
 
Unutmayın!
Erken teşhis hayat kurtarır…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56