AÇILIN KAPILAR ŞAHA GİDELİM

Erol Toy’un yazdığı Nurhan Karadağ ‘Pir Sultan Abdal’ oyunu sahneleniyor.

AÇILIN KAPILAR ŞAHA GİDELİM

Sadri Alışık Tiyatrosu bu sezon, Erol Toyun kaleme aldığı, Prof. Dr. Nurhan Karadağın yönettiği Pir Sultan Abdal oyununu sahneliyor. 

16. yüzyıl halk isyanlarından yola çıkılarak yazılan oyun, Osmanlının ağır vergileri altında halkın yoksul yaşadığı, rüşvetçi kadıların, yobaz müftülerin elinde yargının ve dinin sömürü aracına dönüştüğü dönemde geçiyor. Oyunda Pir Sultan Abdalın Osmanlı baskısına, halkın ezilmişliğine, ürettiğinin üçte ikisini vergi diye kadı ve mollalara vermesine başkaldırışı anlatılıyor. Karadağ, “Pir Sultan Abdal oyununu, Nâzım HikmetinŞeyh Bedrettin Destanını ve Ömer Hayyamı on yıldır düşünüyormuş, ancak Kerem Alışıktan teklif gelince Erol Toyun Pir Sultan Abdal oyununa öncelik vermiş.

Karadağ, ilk kez 1967de Ankarada Halk Oyuncuları tarafından Tuncer Necmioğlu yönetiminde sahnelenen Pir Sultan Abdal oyunundan çok etkilenmiş. “Oyunu yeniden okuduğumda ufak tefek ayrıntılar dışında, oyunun sıcaklığı, yerel ve evrensel yanları, özellikle de Alevi-Bektaşi düşüncesinde coşku ile canlılığını sürdürmesi, Anadolu hümanizması, derinliği oyunu tercih etme nedenlerim oldu. Karadağ, oyunu yorumlarken özellikle insan olma ve özgür olma kavgasını ön plana çıkarmış: “Oyunu sahnelerken de bu temayı, oyunun törensel, sanatsal yanlarını önde tutarak Pir Sultanı ve kavgasını yeniden yansılamanın trajik derinliği ve düşünme olgusunu arttıracağını varsaydımdiyor.

Oyunun dekoru sedir ve minderlerden oluşuyor. Karadağ, oyunu cem töreni atmosferinde bir ritüel gibi, Pir Sultan Abdalı da tregedya kahramanı gibi yorumlamış. Taziye törenlerinden yola çıktığını söyleyen Karadağ, Pir Sultanı tragedya kahramanı olarak yorumlamanın daha etkili olduğunu söylüyor, Antik Yunan tragedyaları gibi törensel atmosfer yaratmak arınma etkisini daha güçlü kılacaktı; öyle de oldu diyor.

Oyunda Pir Sultanı Cem Özer canlandırıyor. Özerin sahnedeki doğallığı, karakterin yumuşak ama yeri geldiğinde de kavgacı kimliğini ortaya çıkarması, karakteri yorumlarken iyi araştırdığını da gösteriyor seyirciye. Özer, özellikle karakterin insan yönünün altını çizmiş. Pir Sultanı, dönemin ve oyunun ruhunu iyi kavramış ve karakteri de oldukça iyi yorumlamış diyebiliriz. Karadağ, “Özer, sevecen tavrıyla, hem sanatçı, âşık insan hem de inanan ve kavgacı kimliğiyle oynuyor ve Pire yakışıyor diyor.

Oyunda, Cem Özerin yanı sıra Melike Öcalan, Ozan Sadık Gürbüz, Mehmet Çepiç, Ayhan Anıl, Yusuf Atala, Fuat Onan, Ergün Demir, Tuncer Yenice, Barış Koçak, Merve Erdoğan, Derviş Tezcan ve H. Şener Vurkaya rol alıyor.

Semah gösterileri, türküler ve şiirlerin olduğu oyunda, oyuncu seçimine dikkat edilmiş. Dans ve şan yeteneği ön planda tutularak oyuncu seçmeleri yapılmış. Karadağ, “Ana rollerde çok hassas davrandık hatta bu hassasiyet provaların uzamasına neden oldu. Pir Sultan ve Balkızı oynayacak oyuncuların tiyatro yetkinlikleri yanında dans ve şan yeteneklerinin de üst düzeyde olmasına özen gösterildidiyor.

Oyunun sonunda Pir Sultanla eskiden dost olan Sıvas Valisi Hızır Paşanın, Pir Sultana İçinde şahkelimesi geçmeyen bir nefes söyle seni idam etmeyimdemesi üzerine Pir Sultanın okuduğu şiir oyunun sonunda akıllarda kalıyor.

Hızır Paşa bizi berdar etmeden/Açılın kapılar şaha gidelim/Siyaset günleri gelip yetmeden/Açılın kapılar şaha gidelim/Gönül çıkmak ister, şahın köşküne/Can boyanmak ister, Ali müşküne/Pirim Ali on iki imam aşkına/Açılın kapılar şaha gidelim...

(Oyun yarın Sefaköy Kültür Merkezinde, 19 Şubatta Profilo Kültür Merkezinde ve 20 Şubatta Kozyatağı Kültür Merkezinde saat 20.30da sahnelenecek.)

Erol Toy’un yazdığı ‘Pir Sultan Abdal’ oyununu, yönetmeni Nurhan Karadağ anlattı.

Cumhuriyet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56