CHP’de tüzük depremi
Genel Başkan Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliğinin görüşüleceği parti meclisi toplantısını iptal etti.
Parti meclisini toplayan Sav ekibi, 59 üyenin desteğiyle tüzük kurultayını toplantıya çağırdı.
Yeni merkez yönetim kurulunu açıklayan Kılıçdaroğlu, Sav ve ekibini liste dışı bıraktı.
Kılıçdaroğlu, PM toplantısının yok hükmünde olduğunu, Sav ise eski MYK’nin görevde olduğunu açıkladı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile kendisini bu göreve taşıyan “güçlü genel sekreter” Önder Sav’ın yolları 5 ay sonra ayrılırken, partide yeni bir iç mücadele ve hukuksal meşruiyet tartışması süreci başladı. Kılıçdaroğlu dün PM toplantısını iptal ederken; Sav ekibinin yaptığı toplantıda 59 PM üyesinin desteğiyle 27-28 Kasım’da olağanüstü tüzük kurultayının toplantıya çağrılması kararlaştırıldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da yeni MYK’yi atadı. Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler PM toplantısının “yok hükmünde” olduğunu söylerken; Sav ekibi de eski MYK’nin görevde olduğunu, yeni MYK’nin atanmasının hukuken “sakat” olduğunu savundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün akşam genel merkezde Genel Sekreter Önder Sav ve bazı MYK üyeleri ile toplantı yaptı. Bu toplantıdan sonra önceki gece 23.15’te “Tüzük kurultayı toplanmayacak, genel başkan yeni tüzüğe göre atama yapacak” açıklaması yapıldı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun atayacağı yönetimle ilgili olarak bilgi vermemesi üzerine Sav ve ekibi kendi arasında toplantı yaparak kendilerine yakın isimlerin yer almaması halinde tüzük kurultayına gidilmesi kararı aldı. Bu karar üzerine Sav’ın, dün sabah 02.00 sıralarında Kılıçdaroğlu’nun evine giderek anlaşmazlığı gidermeye çalıştığı öğrenildi. Ancak kriz aşılamadı. Kılıçdaroğlu’nun, Genel Sekreter Sav’a önce “örgütlerden sorumlu” genel başkan olarak görevlendireceğini söylediğini, çok kısa bir süre sonra da “seçim ve hukuk işlerinden sorumlu” genel başkan yardımcılığı önerdiği öğrenildi. Sav, “hayır” derken, ipler koptu.
Genel merkezde parti meclisinin toplanması gereken saat 14.30 öncesinde Sav ve ekibi tüzük kurultayı için imza toplamaya başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu arada Meclis’teki makamında Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile bir görüşme yaptı. Kılıçdaroğlu genel merkeze gelince PM toplantısının yapılacağı 4. kat yerine makam odasına çıktı. Saat 14.55’te “Bugün yapılması öngörülen parti meclisi toplantısı ertelenmiştir” açıklaması yapıldı.
27-28 Kasım’da kurultay
Bu arada, Sav PM toplantısını sürdürüyordu. Saat 15.32’de “PM toplantısı genel başkan tarafından iptal edilmiş ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu PM toplantısına katılmamıştır” vurgusuyla yeni bir açıklama yapıldı. Önder Sav’ın en yakınındaki isimlerden Hakkı Süha Okay, parti meclisinde 27-28 Kasım’da olağanüstü kurultay yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.
Genel başkansız PM
Okay, Kılıçdaroğlu’nun 28 Ekim 2010 tarihli yazısında PM’yi toplantıya çağırdığını, Kılıçdaroğlu’nun katılmaması üzerine de PM’nin kendisinin başkanlığında toplandığını söyledi. Okay, üyelerin bir kısmının tüzük kurultayı yapılması yönünde 57 üyenin imzasıyla gündeme ek madde eklettiklerini, 59 üyenin kabul, 2 çekimser, 2 ret oyu ile olağanüstü kurultayın 27-28 Kasım’da saat 10.00’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Okay, “Hukuki olarak geçerli olan parti meclisinin seçtiği MYK’dir” dedi. Önder Sav da “bu anlayışın kabile devletinde bile olmayacağını” söyledi. Sav, “CHP kimsenin babasının malı değildir. Genel başkan disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek görevimizdir” dedi.
Farklı katlar, farklı sloganlar
Kılıçdaroğlu da makamının bulunduğu 12. katta kendisine yakın PM üyeleri ve milletvekilleriyle toplandı. CHP Genel Merkezi’nde farklı katlardan, farklı sloganlar yükseldi. Önder Sav’ın toplantı yaptığı 4. kattan “Önderimiz Önder”, “Öndersiz örgüt yıkılır gider” sloganı yükseldi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısı yaptığı 2. katta ise “Başbakan Kemal” sloganları atıldı.
‘Partide korku imparatorluğunu yıktık’
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘Beni buraya örgütüm getirdi, tek güvendiğim de örgütümdür. Onun vereceği her karara saygı gösteririm’ dedi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Partideki korku imparatorluğunu yıktık. Koltuklar kimsenin babasının malı değildir. Birileri ‘hayır ben koltuğumda oturacağım, eğer bu koltuğu benim altımdan alırsanız ben başka işler yaparım’ derse buna izin vermem. Gücümü halktan alıyorum. Gücünü bir yerlerden alanlar bu partide artık olmak zorunda değil” dedi. Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısında yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
• Genel başkanın toplamadığı bir parti meclisi karar alamaz. Tüzük çok açık. İnsanlarımızı seviyoruz, partililerimizi seviyoruz, toplanan arkadaşlarımızı da seviyoruz. Ama hep hukuka saygılı kalmak zorundayız. CHP 53 yıldır iktidar olamıyor. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz? Koltuklar kimsenin babasının malı değil. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Beni buraya örgütüm getirdi, tek güvendiğim de örgütümdür. Onun vereceği her karara saygı gösteririm ben. Birileri ben koltuğa oturmazsam, başka işler yaparım, derse kabul etmeyiz.
‘Başarısız olduğumuz zaman gideriz’
• Korku imparatorluğu vardı Türkiye’de. Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye’deki korku imparatorluğunu yıkacağız. Adımız belli, biz CHP’yiz, halkın partisiyiz, birilerinin partisi değiliz. Koltuklar insanlara sürekli otursunlar diye verilmez. Biz o koltuklara halka hizmet için oturduk ve o koltukların hakkını vereceğiz. Bana verilen bir yetki, görev var. Görevi veren kurultaydır. Bana deniyor ki, sen tüzüğün verdiği yetkiler çerçevesinde görevini kullanacaksın, görevini yapacaksın. Tüzük meydanda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın yazısı meydanda, verilen süre meydanda tespitimizi, saptamalarımızı yaptık.
• Halkımızı seviyorum, gücümü halktan alıyorum. Gücünü bir yerlerden alanlar bu partide artık olmak zorunda değil. Halkımıza şu vaatte bulunuyoruz; CHP yeni yönetimi tek ses, tek yürek olacaktır. Başarısız olduğumuz zaman hiç endişe etmesinler koltuklarımıza saplanıp kalmayacağız. Başarısız olduğumuz zaman alnımızın akıyla gideceğiz, yerine yeni arkadaşlarımızı getireceğiz, yeni arkadaşların da hizmetinde olacağız. O koltuklar bize sürekli oturalım diye verilmedi ve biz yeni yönetim olarak yeni bir anlayışla halka gideceğiz, halkımızı kucaklayacağız, hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz.
‘Tüzükteki eksikleri gedireceğiz’
• Örgüte de seslenmek istiyorum. Yeni yönetimin desteklenip desteklenmediğini, olumlu karşılanıp karşılanmadığını komşularına, esnafa, emekliye, işçiye sorsunlar. Ömür boyu koltuklarda oturanların CHP’ye ne verip vermediğini sorsunlar. Hiç kimse bir partinin içinde korku kanalları yaratmamalı, buna izin vermeyeceğiz. Herkes özgürce düşüncesini söyleyecek.
• Tüzük kurultayında, yeni bir tüzük için söz verdik. Var olan tüzükteki bütün eksiklikleri gidereceğiz. Blok liste değil, çarşaf liste getireceğiz. Genel başkan değişsin, diye insanların gelip imza atmaları uygulamasını kaldıracağız. İnsanın hakkına, düşüncesine, özgürlüğüne, özgürce düşüncesini dile getirmesine, özgürce yazmasına hep olanak vereceğiz.
‘Tek yürek olarak yola çıkacağız’
• Kararlıyım, kararlılığımı ve kararlılığımın desteğini halktan alıyorum, halkıma güveniyorum. İzin verin, yetki verin, diyorum, CHP’yi Mustafa Kemal’in o özgür Cumhuriyet Halk Partisi haline getirelim. Yeni bir anlayışla yola çıkacağız. Ben ve arkadaşlarım beraber tek yürek olarak yola çıkacağız. Özgürce tartışacağız. Kimse “Acaba ben böyle söylersem birileri ne düşünür, genel başkan ne düşünür” diye düşünmeyecek. Düşüncelerini özgürce söyleyecek.
‘Ekseni kaydırtmayız’
Kılıçdaroğlu’nun ‘yeni CHP’ söylemine tepki gösteren Sav, ‘CHP’yi içerideki, dışarıdaki düşmanları eskitemedi. CHP’nin omurgasını kimseye eğdirtmeyiz’ dedi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yolları ayrılan Önder Sav, “yeni CHP” söylemine tepki gösterirken “CHP’yi içerideki, dışarıdaki düşmanlar eskitemedi, CHP’ye kısa bir zaman önce genel başkan olan Sayın Kılıçdaroğlu da eskitemeyecektir. CHP’nin omurgasını kimseye eğdirtmeyiz. CHP’yi eksenlerinden kaydırtmaya da müsaade etmeyiz” dedi.
Sav, dün genel merkezde düzenlediği basın toplantısında gövde gösterisi yaptı. Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile çok sayıda milletvekili ve PM üyesi de Sav’ın yanında yer aldı. Sav “Genel başkan kendi imzasıyla çağırdığı PM toplantısına katılmayarak bu organı hiçe saydı. Kurallara göre PM toplandı ve olağanüstü tüzük kurultayı yapılmasını karara bağladık. CHP MYK üyelerinin üyelikleri hukuken devam ediyor. Yeni MYK atanması hukuken sakat. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na değil, dünyanın en yüksek hukuk kurumuna da gitseniz, bu sakatlık ortadan kalkamaz. Bu sakatlığı cilalı sözlerle örtemezsiniz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun “yeni CHP” ifadesini kullandığına dikkat çeken Sav, şu açıklamaları yaptı:
“CHP’yi içerideki, dışarıdaki düşmanlar eskitemedi, CHP’ye kısa bir zaman önce genel başkan olan Sayın Kılıçdaroğlu da eskitemeyecektir. İstediği kadar ‘yeni’ desin, CHP Mustafa Kemal’in kurduğu CHP’dir. Önümüzdeki süreç, CHP’nin kimliğini tartışmaya açanlarla, partinin ilkelerinden vazgeçmeyenler arasında bir mücadeleye sahne olabilecektir, bu mücadelede bizim duruşumuz açıktır. CHP’nin omurgasını kimseye eğdirtmeyiz.”
‘CHP’nin laiklik kimliği pazara çıkarılamaz’
Sav, “son zamanlarda tartışmaya açılan laiklik ilkesine beraberindeki arkadaşlarıyla sahip çıkacaklarını” da vurguladı. Sav, “CHP’nin bu kimliğini pazara çıkarmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi. Yönetim karmaşasıyla ilgili bir soru üzerine Sav, “Parti meclisi böyle bir MYK’ye vücut veren uyarı yazısına direnme kararı almıştır. Bunun gereğini parti yapmak durumundadır. Yangından mal kaçırırcasına, hemen sıcağı sıcağına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir liste vermek çözüm değildir” açıklamasını yaptı. Sav, olağanüstü kurultayla ilgili soru üzerine “Genel başkanın yapması gereken iş, olağanüstü tüzük kurultayı ile beraber seçimli bir kurultay istemesiydi. Bunu her nedense birkaç olayda telaffuz eden, diline geldiği gibi konuşan sayın genel başkanımız bugün böyle bir olayı açıklamadı” derken, “Siz delegelerden imza toplar mısınız” sorusuna “Bekleriz, sayın genel başkan böyle bir şey yapmazsa, delegelerin yarıdan fazlası seçimli kurultay yapılmasını isterse, o kurultayın yapılması zorunlu hale gelebilir. Eğer CHP’yi ‘yeni CHP’ diye tarif edenler bu ısrarlarını sürdürecek olurlarsa onun gereği de yapılır” yanıtını verdi.
Cumhuriyet