CHP’nin “çifte” tüzük kurultaylarından ikincisi sadece iki saatte tamamlanırken muhaliflerin tüm tüzük değişikliği önerileri reddedildi.
CHP’nin 17. Olağanüstü Kurultayı sadece iki saatte tamamlanırken muhaliflerin tüm tüzük değişikliği önerileri reddedildi. CHP’nin önceki gün yapılan 16. Olağanüstü Kurultayı’na 1247 delegenin 967’si katılırken dünkü kurultayda katılım 1031’e yükseldi. Partide “çifte kurultayın” ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu damgasını taşıyan yeni tüzük 1 Mart günü yürürlüğe giriyor.
CHP’nin “çifte” tüzük kurultaylarından ikincisi dün Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapıldı. Eski Genel Başkan, Deniz Baykal, önceki günkü kurultayda olduğu gibi dünkü kurultaya da katılmadı. Delege olmayan eski Genel Sekreter Önder Sav da dünkü kurultaya izleyici alınmadığı için katılamadı. Mersin Milletvekili İsa Gök salona girerek delege sıralarının en arkasına oturdu. Eski merkez yönetim kurulu üyelerinden Savcı Sayan’ın salona gelişi sırasında ise arbede yaşandı. Sayan, salona “koruması olduğunu” söylediği bazı kişilerle girmek isterken “İsa Gök’ün akıbetini yaşamak istemiyorum. Bunlar benim arkadaşlarım” dedi. Ancak, yanındaki kişiler salona alınmadı.
Kılıçdaroğlu, saat 10.55’te kurultay salonuna geldi ve tribünde eski genel başkanlar Hikmet Çetin ile Altan Öymen’in arasına oturdu. Kılıçdaroğlu salona girdiğinde partililer ayağa kalkarken aralarında İsa Gök’ün de bulunduğu bir grup delege ayağa kalkmadı. Kılıçdaroğlu, “17. Olağanüstü Kurultay’ı açıyoruz, çoğunluğumuz vardır. Dün görkemli bir kurultay oldu. Bugün de bu mütevazı salonda, yine inançla, güzellikle kurultayımızı gerçekleştireceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, 248 delegenin imzasıyla Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in divan başkanlığına önerildiğini açıkladı ve yapılan oylama sonucunda Keskin divan başkanı seçildi. Keskin böylece, iki günde iki kurultay yönetmiş oldu.
‘Şık olmadı’
İkinci kurultay için “imzacılar” adına Gök kürsüye çıkarken salondan “yuh” sesleri yükseldi. Adnan Keskin, “CHP kurultaylarında yuh olmaz. İsa Gök CHP milletvekilidir, PM üyesidir, her üyemiz gibi demokratik hakları vardır” diye partilileri uyardı. Konuşmasının başında Kılıçdaroğlu’nun “Mustafa Kemal Atatürk” yerine “Mustafa Kemal” demesini eleştiren Gök, CHP liderine “Ben, genel başkana ‘Kemal’ dersem saygısızlık olur, önceki genel başkanlarımıza ‘Altan’, ‘Deniz’ dersem saygısızlık olur. Bu benim naçizane istirhamım, sayın genel başkan lütfen ‘Mustafa Kemal Atatürk’ deyin” diye seslendi.
‘Parti sağa kaydı’
Gök, “demokratik tüzük sözünün tutulmadığını, çifte kurultayın şık olmadığını” söylerken bazı delegeler “Sayenizde” diye laf attı.
Gök, “362 imzacı sayesinde” yapılan bazı tüzük değişikliklerine de dikkat çekti. Gök, “Partinin sağa kaydığı, sağcılaştığı çok net. Libya’ya asker göndermeye oy vermemiz bile bunun açık göstergesidir. Tüzük aslında genel başkancı, sağa kaçmış bir tüzük” derken salondan “Siz yaptınız o tüzüğü” diye laf atıldı. İsa Gök’ün “Sahte delege imzası var” savlarına dikkat çeken Keskin, “Dilerdim ki noterin tespit tutanağı gelsin. Ben bunca yıllık siyasi hayatımda hiçbir gruba askerlik yapmadım. İsa Gök’ün iddiaları boş, soyut, suçlamaya dönük” açıklamasını yaptı.
Keskin, önceki günkü kurultayda çoğunluğun Gök’ün istediği rakamın üstünde olduğunu ifade ederken “Bugünkü kurultaya da 1031 kişi katıldı” dedi.
‘İsa Gök 17. sıradaydı’
Usul tartışmasında söz alan Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan “Ben önseçimle geldim. Merak ediyorum, parti içi demokrasi isteyenler 2007’de önseçimde 17. sıraya gelip de merkez yoklamasında birinci sırayı neden kabul ettiler? Sayın Gök o zaman parti içi demokrasi yok muydu? Bu salonda parti içi demokrasiden söz edecek en son kişi sensin” dedi.
İmzacıların gündeminde yer alan MYK’yi genel başkanın PM’den seçmesi, kurultay toplanmasının kolaylaştırılması başta olmak üzere tüzüğün 9 maddesinde değişiklik öngören önerileri reddedildi.
Basından