DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILANLARA TASLAK MÜFREDAT VERİLMEDİ

Başlığı var içeriği yok

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILANLARA TASLAK MÜFREDAT VERİLMEDİ

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bilgilendirme toplantısında katılımcılara taslak müfredat verilmedi

Başlığı var içeriği yok

Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Alevi sorununun çözümüne hiçbir zaman bu kadar yakın olunmamıştır” derken, ellerinde taslak metin olmayan katılımcılar görüşlerini mevcut müfredat üzerinden ifade etti.

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Müfredat Bilgilendirme Toplantısı” dün başladı. Toplantıda katılımcılara hazırlanan müfredatın içeriği yerine sadece ünitelerin konu başlıklarının verilmesi nedeniyle katılımcılar sunumlarını konu başlıkları üzerinden yapmak zorunda kaldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, yeni müfredatın yeni eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilmesini amaçladıklarını belirterek, Alevi sorununun çözümüne hiçbir zaman bu kadar yakın olunmamıştır dedi.

Bilkent Oteli’nde yapılan toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan, yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatına ilişkin katılımcılara bilgi verdi. Alevi inanç ve kanaat önderinin katımıyla basına kapalı yapılan toplantıda katılımcılar görüş ve eleştirilerini dile getirdi.

Toplantıda ilk söz alan Prof. Binnaz Toprak, Mezhep farklılıklarının ve dinlerin medeniyete katkısının anlatılmadığı, ezbere dayanan son derece sıkıcı bir müfredatdedi. Cem Vakfı adına toplantıya katılan Doğan Bermek, İslama emeği geçenler arasında 12 imamın eksik bırakıldığını, İslamda musiki konusu ele alınırken semahlardan söz edilmediğini ve mezhebilik ve Bektaşiliğin ayrı bir kolmuş gibi anlatılmasını eleştirdi.

Prof. Hüseyin Hatemi, iyi niyetle hazırlandığına inandığını söylediği müfredatın öncelikle hukuka uygun olması gerektiğini belirtti. Her mezhebe kendini anlatma hakkı verilmesini isteyen Hatemi, Türkiyede bunu bir kamu tüzelkişiliği vermeli. Ancak bu tüzelkişilik de sadece Sünnilerin örgütlendiği Diyanet İşlerinde var. Alevilerin ve diğer inançların böyle bir tüzelkişiliği yok. Ahlak kültürü din kültüründen ayrılmalıdır. Din dersiyle müşterek olamaz. Ayrıca inanç ve mezheplere göre de ayrı din dersleri verilmelidirdedi. Hüseyin Hatemi, Sünni çocuklar için aileler istiyorsa ayrıca bir din kültürü verilebilir. O da zorunlu olmamalıdır dedi.

Yazar Oral Çalışlar dersin dinler tarihi şeklinde verilmesi gerektiğini belirterek 12 Eylülün getirdiği yanlışa burada yama yapılıyor” diye konuştu.

‘Telkin ve tebliğ amacı var’

Gazeteci Miyase İlknur ise Alevilerin ısrarla din dersine karşı çıktığının bilinmesine rağmen zorunlu din derslerindeki bu ısrarlı inadı anlayamıyorumdedi. Mevcut müfredatta tarihsel bir anlatım yerine telkin ve tebliğ amacının bulunduğunu, bunun da insan haklarına aykırı olduğunu dile getiren İlknur, Bu dersleri zihniyetleri belli olan bu kişilerin derslerde yapacağı gaflarla Alevilerin her gün mahkemelere taşınacağına şaşmamak gerekir. Din dersi zorunluluktan çıkarılmalı, çıkarılmıyorsa her ders inançlara göre ayır ayrı verilmelidir dedi.

Hubyar Sultan Dernek Başkanı Ali Kenanoğlu da Alevi Federasyonu’nun toplantıya çağrılmamasını eleştirdi.

Cumhuriyet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56