DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZETECİ CEZAEVİ :TÜRKİYE

CHP Cezaevlerini İzleme Komisyonu Üyeleri, “Tutuklu Gazeteciler Raporu, Dünyanın En Büyük Gazeteci Cezaevi: Türkiye” başlıklı raporunu tamamladı. Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu’nun raporuna göre, Türkiye’de halen 71 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Raporda, 12 Eylül darbesi döneminde 31 gazetecinin tutuklu bulunduğu vurgulanarak AKP dönemindeki tablonun daha ağır olduğu tespiti yapılıyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZETECİ CEZAEVİ :TÜRKİYE
CHP milletvekilleri Veli AğbabaÖzgür Özel ve Nurettin Demir’den oluşan Cezaevlerini İzleme Komisyonu Üyeleri, “Tutuklu Gazeteciler Raporu, Dünyanın En Büyük Gazeteci Cezaevi: Türkiye” başlıklı raporunu tamamladı. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak olan raporda, halen cezaevinde 71 gazeteci bulunduğu saptamasına yer verilirken bu rakamın 31 gazetecinin tutuklandığı 12 Eylül darbe yönetimini de geride bıraktığı saptamasına yer verildi. Rapor, İngilizceye çevrilerek uluslararası kurumlara da gönderilecek.

CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu’nun raporuna göre, Türkiye’de halen 71 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Raporda, 12 Eylül darbesi döneminde 31 gazetecinin tutuklu bulunduğu vurgulanarak AKP dönemindeki tablonun daha ağır olduğu tespiti yapılıyor.

‘Her kesimden var’

Raporda, cezaevinde bulunan 71 gazetecinin üçte ikisinin PKK ve KCK bağlantılı örgütlere üye olmakla suçlandığı belirtiliyor. Raporda, cezaevindeki gazeteciler arasında DHKP/C, MLKP, Ergenekon, Direniş Hareketi, Devrimci Karargâh ve İBDA/C örgüt üyesi oldukları iddia edilen isimlerin de bulunduğu ifade ediliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çeşitli konuşmalarında cezaevindeki tutuklu ve hükümlü gazetecilere ilişkin ifadelerine de yanıt verilecek raporda, gazetecilerin tutukluluk nedenlerine detaylı olarak yer verilecek. Raporda, gazetecilerin dönemin siyasi koşulları gereği tutuklandığı tespiti de yer alıyor.

23 gazeteci hasta

Raporda, cezaevindeki 23 gazetecinin sağlık sorunları bulunduğu da vurgulanırken tutuklu gazeteci sorununun TMK ve TCK’de yapılacak köklü değişikliklerle çözülebileceği ifade ediliyor.
Raporda, tutuklu ve hükümlü gazetecilerin komisyon üyelerine gönderdiği mektuplara da yer veriliyor. 
Önsözünü Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi’nin yazdığı raporun iki hafta içinde açıklanması bekleniyor. Raporun açıklanacağı toplantıya, tutuklandıktan sonra serbest bırakılan ancak halen tutuksuz yargılanan Birgün gazetesi muhabirleri Ahmet Şık ve Zeynep Kuray, Posta gazetesi yazarı Nedim Şener, Odatv’nin kurucusu Soner Yalçın ve Odatv yazarı Müyesser Yıldız ile Pozantı Cezaevi’ndeki çocuklara cinsel taciz iddialarını kamuoyu gündemine taşıdığı için tutuklanan DİHA muhabiri Zeynep Kuriş de davet edilecek.İngilizceye çevrilme çalışmaları da devam eden rapor, AB, AP gibi uluslararası kurum ve kuruluşların yanı sıra uluslararası basın ve insan hakları örgütlerine de gönderilecek. Rapor, ayrıca Türkiye’deki insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına da sunulacak.

Hükümete iletilecek

Bir süre önce “Hasta Mahpuslar Raporu”nu tamamlayan ve bilgi vermek üzere Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den talep ettikleri randevuya yanıt verilmeyen komisyon, raporu hükümet yetkililerine de iletecek.

Basından

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56