CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal demokratlara önseçim, çarşaf liste, yüzde 10 seçim barajını indirme sözü verdi.
Kılıçdaroğlu, gerek Siyasi Partiler Yasası’nda, gerekse parti tüzüğünde “demokratikleşme” sözü verdi. Demokrasiyi her alanda güçlendireceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Partimizin tüzüğünü güncelleştirerek önseçimi ve çarşaf listeyi getirecek, genel başkan seçimi öncesinde delegeleri kuyruğa dizerek imza alınması uygulamasına son vereceğiz. Siyasi Partiler Yasası’nda da halkın iradesinin gaspı anlamına gelen ve yüzde 47 oy alan hak hukuk tanımaz AKP’ye Meclis’te yüzde 65 çoğunluk sağlayan, böylece farklı düşüncelerin Meclis’e yansımasını engelleyen yüzde 10 barajını da indireceğiz. Uygun, kabul edilebilir bir orana çekeceğiz” dedi. Kimseyi, ırkından, dilinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ayrıştırmayacaklarını, ayrıştırılmasına da izin vermeyeceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Halkın iktidarında, AKP’nin engellemeleri nedeniyle kaldırılamayan dokunulmazlıkları kaldıracak, darbecilerden hesap soracak, faili meçhulleri aydınlatarak sorumlularını yargıya teslim edecek ve mütedeyyin kitleyi kandıranlardan, onların inançlarını sömürerek dolandıranlardan ve yetim hakkı yiyenlerden mutlaka hesap soracağız.
Kılıçdaroğlu’nun hedefi seçimden önce PM seçimli kurultaya gitmek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın toplayacağı il başkanlarının bir anket ile görüşlerini aldıktan sonra olağanüstü kurultay konusunda son kararını verecek. CHP liderinin, eski genel sekreter Önder Sav ve ekibinin istediği şekilde 27-28 Kasım’da kurultay yapmak yerine aralık ayı içinde tüzük ve PM’nin yenileneceği kurultay yapmaya hazırlandığı öğrenildi.
CHP kulislerinden edinilen bilgilere göre, geçen hafta yaşanan ayrışma sonrasında milletvekilleri ve parti meclisi üyeleriyle tek tek ve gruplar halinde görüşen Kılıçdaroğlu’nun temaslarında kendisine ağırlıklı olarak “Genel başkanlığınız üzerinde en ufak bir şüphe yok. Ancak bu parti meclisi ile seçime gitmeyin. Milletvekili adaylarınız Önder Sav’ın etkisindeki PM’den onaylanmayabilir. Mutlaka kurultaya gidip parti meclisini yenileyin” telkinleri yapıldı.
Bu değerlendirmelere kendisi de katılan CHP liderinin yarın Ankara’ya toplayacağı 81 il başkanının görüşünü aldıktan sonra kararını netleştireceği bildirildi. Buna göre yarın il başkanlarının önüne Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata tarafından hazırlanacak bir anket sunulacak. İl başkanlarından, isimsiz olarak dolduracakları ankette, “Tüzük değişmeli mi?”, “Kurultay gerekli mi?” gibi soruların yanı sıra “Parti meclisi yenilenmeli mi” sorusunu da yanıtlamaları istenecek. İl başkanlarının verecekleri yanıt doğrultusunda Kılıçdaroğlu ve yeni yönetim de olağanüstü kurultay konusunda kararını verecek.
Tüzük demokratikleşecek
Yeni yönetime yakın isimlerden edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu kurultay kararı alsa dahi bunu Sav ekibinin istediği şekilde 27-28 Kasım’da yapmayacak.
Kararın 15 gün önceden duyurulması gerektiği için CHP lideri kurultayın aralık ayında gerçekleşmesini sağlayacak biçimde bir takvim planlayacak.
Kurultayda parti meclisinin ‘çarşaf liste’ ile seçilmesi ve delegelerin yüzde 20’sinin imzasıyla genel başkan adayı çıkarılabilmesi gibi değişiklikler yapılarak partinin daha demokratik bir tüzüğe kavuşturulması planlanıyor.
Başkanlık seçimi istemiyor
Kılıçdaroğlu ve CHP’nin yeni yönetimi, olağanüstü kurultayda genel başkanlık seçimi yapılmasını öngörmüyor. O nedenle kurultay çağrısında bu talebin yer alması beklenmiyor. Ancak şekillenmesinde Önder Sav’ın etkili olduğu parti meclisinin yenilenmesi için seçim yapılması çok güçlü bir olasılık. Bu noktada alınacak kararda il başkanlarının yarın dolduracakları anketlerden çıkacak hava belirleyici olacak.
Cumhuriyet