ÖDP’ye de veto ÖDP’nin 41 ildeki aday listesinin tamamı da “askerlik belgesinin eksikliği” gerekçesiyle YSK tarafından veto edildi. Geçen seçimlerde bu şartın aranmadığını vurgulayan partililer, “Bir saat önce ‘getirin’ dediler, sonra almadılar. Seçim gayrimeşru hale getirildi. Hakkımız gasp edildi” ded
Yüksek Seçim Kurulu, aralarında mevcut milletvekillerinden, Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile eski DTP’liler Leyla Zana, Hatip Dicle’nin de bulunduğu 7’si BDP’nin gösterdiği, 12 bağımsızın milletvekili adaylığını iptal etti. Karara tepki gösteren BDP kökenli bağımsızlar, “seçimden çekilme” resti çekti.
YSK, bağımsız milletvekili adayları ile siyasi partilerin milletvekili geçici aday listeleri üzerindeki incelemelerini tamamladı. BDP’nin desteklediği bağımsız adaylardan 7’sinin “milletvekili seçilme yeterliliği olmadığı”na karar verdi. Siirt’ten aday olan Kışanak, İstanbul 1. bölge adayı Tuncel, Diyarbakır adayları Zana, KCK davasından tutuklu bulunan Dicle, Mersin adayı aktivist-yazar Ertuğrul Kürkçü, Elazığ adayı İsa Gürbüz ve Hakkari adayı Salih Yıldız’ın adaylığını “eski mahkûmiyetlerini” gerekçe göstererek iptal edildi. Bağımsız milletvekillerinde “yedek” gösterme şansı olmadığı için, bu isimlerin yerine yeni isimler koyulamayacak. BDP, Mersin, Elazığ ve Siirt’te tek bağımsız aday gösterdiği için bu 3 ilden milletvekili seçtirme şansı bulunmadığı gibi, Diyarbakır’da da 2 adaylığın iptali nedeniyle seçime girmesi durumunda en fazla 4 milletvekilini Meclis’e gönderebilecek.
BDP’li bağımsızlar “umutlu” olmadıklarını belirtmelerine rağmen YSK kararına itiraz edecek.
YSK’nin 2007’de adaylıklarına vize verdiği Tuncel ile Kışanak’ı bu kez veto etmesi tartışma yarattı. YSK’nin Tuncel’in milletvekili seçilmeden önce “terör örgütü propagandası”ndan 10 aylık mahkûmiyeti olduğu, ancak bu mahkûmiyetin milletvekili seçildikten sonra “sicil kaydına” girdiği, bu durumun da yeniden adaylığını engellediğine hükmettiği öğrenildi. YSK, Kışanak’ın “kızlık soyadıyla sicil kaydı araması yapıldığında, milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka çıktığı” sonucuna vardı. Kışanak’a “adaylık vizesi”nin verildiği 2007’de görev yapan YSK yetkilileri ise “Bizim dönemimizde böyle bir kayıt yoktu” açıklaması yaptı.
Tanıtılmayan aday veto edildi
Bir başka ilginç karar da Hakkari adayı Salih Yıldız için oldu. BDP’lilerin, Hakkâri adayı Adil Kurt’un adaylığının YSK’den dönebileceği kaygısıyla, “yedek”te tutup, ismini YSK’ye bildirmesine rağmen, kamuoyuna ilan etmediği Salih Yıldız “veto” yiyen isim oldu.
YSK ayrıca, BDP dışındaki bağımsızlardan Abdullah Kızılay, Çiçek Otlu, Harun Özelen, Nezir Sincar ve Şerafettin Efe’nin adaylıklarını da iptal etti.
Seçimden çekilmeyi tartışacaklar
BDP’li bağımsızlar bugün Diyarbakır’da üzerine kapsamlı bir toplantı yapıp, seçimden çekilme dahil, izleyecekleri stratejiyi tartışacak. Ancak, BDP’nin seçimden çekilip çekilmeme konusunda Abdullah Öcalan’ın görüşünü almadan hareket etmeyeceği ve hemen net bir karar veremeyeceğine dikkat çekiliyor. BDP’nin bağımsız adaylarını çekmesi durumunda, PKK’nin seçim sonuna kadar aldığı “eylemsizlik” kararını sona erdirip, büyük şehirler dahil daha sert bir çatışma sürecini başlatabileceğine dikkat çekiliyor.
‘Parlamento toplansın, seçim ertelensin’
Bağımsız Hakkâri adayı Selahattin Demirtaş, karara sert tepki göstererek, “Seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız” dedi. Kararı “faşizan, antidemokratik” ve “AKP operasyonu” sözleriyle nitelendiren Demirtaş, “Parlamento toplanmalı ve seçim ertelenmeli, yeniden başvuru süresi tanınmalı” çağrısında bulundu. “Demokratik olmayan seçime girmeyeceğiz” diyen Demirtaş, YSK’nin bu kararı hükümetten bağımsız almış olamayacağını ileri sürdü. Demirtaş, “Bölgede yeni bir savaş kararı alma adına alınmış bir karar. Parti olarak giremiyoruz, baraj mağduruyuz hem de bağımsız adaylarımız için böyle bir şey yapılıyor” dedi. Demirtaş, AKP’nin, YSK’den böyle bir karar çıkacağını bildiği için bölgede “zayıf” adaylar gösterdiğini savundu.
‘Milletvekillerini dağa taşıma operasyonu’
Batman Milletvekili Bengi Yıldız “devleti yönetenlerin Kürtlere savaş ilan ettiğini” savunarak, “Kürtler de bunun karşılığını verecektir. Bu milletvekillerini dağa taşıma operasyonudur” dedi. Yıldız, kendilerinin olmadığı seçimde, AKP dahil hiçbir siyasi partiyi “seçime sokmayacaklarını” belirtirken, “Ne yapacaksınız?” sorusuna, “Sonucu çok kötü olur, buradan söylemek istemiyorum, ama hiçbir şekilde siyaset yapamazlar” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da BDP’lilerin veto edilmesini “Siyasal nedenle mahkûmiyetlerin vekil seçilmesine engel olması demokrasinin ayıbıdır. Sorunun bu noktaya gelmiş olması bütün taleplere karşın Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmemiş olmasından birinci derece sorumluluk AKP’nindir” dedi.
Cumhuriyet