ARGUVAN HABER
2018-06-07 10:25:01

MASTÖB (MALATYA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLER BİRLİĞİ)

RIZA PARLAK

rizaparlak@hotmail.com 07 Haziran 2018, 10:25

Malatya Sivil Toplum Örgütler Birliği (MASTÖB)4. olağan genel kurulunu yaparak çalışmalarına devam ediyor. Olağan genel kuruldan sonra Malatya Şube Başkanı Murat Cengiz ile görüştük. Geçmişte ve gelecekte yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldık.



-Murat Bey kısaca kendinizi tanıtırımsınız?
-Ben Malatya’nın Pütürge ilçesinin Doğanyol Beldesinin Gökçe Köyünde dünyaya gelmişim. O zaman Doğanyol ilçe değildi beldeydi. Bu gün Doğanyol da ilçe oldu. Gökçe Köyünde İlkokulu bitirdim. Ortaokulu Doğanyol da tamamladım. Askerlikten sonra Malatya da ticarete başladım. Şu anda Malatya da mevcut şirketim var. Demir metal üzerine. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında yer alıyorum. MASTÖT haricinde Doğanyol’un on beş bölgesini temsil eden Doğanyol Derneğinin kurucu başkanıyım. Üç çocuğum var. İki erkek bir kız çocuklarım İstanbul’da. Bizler ise Malatya da yaşamayı tercih ediyoruz.

-Cengiz Bey bize MASÖB açılımını yapar mısınız?
-MASTÖB Malatya Sivil Toplum Örgütler Birliği MASÖB’ü üç yılık bir çalışma sonucu 2006 da İstanbul da 141 kuruluş temsilcisi ile bir araya geldik. MASÖB oluşumu böyle oldu. 141 kişi içerisinde yer aldım. MASTÖB bir çatı kuruluşu olarak ihtiyaç duyuldu. 2006 kuruldu ve 2007 Malatya Şubesi kuruldu. Ardından Ankara şubesi tamamlandı. Kurucu Genel Başkanımız İmar İskân Bakanı Ahmet Karaaslan dı. Allah rahmet eylesin kendileri vefat etti. Başlangıçta zor bir süreçti. Gerçek bir sivil tolum anlayışını ortaya koymayı amaçladık. Birlikte yola çıktığımız 141 kişi farklı siyasi anlayıştan geliyordu. Farklı etnik kökenden ve farklı düşünceden gelen insanlardı. Bu oluşum Malatya’nın mozaiğini oluşturdu. Malatya da aynı şekilde bir çalışma yapıldı. Hekimhanlı Akçadağlı Darendeli Pötütgeli Doğanyollu ve Kaleli gibi her ilçeden farklı görüşten ve etnik guruplardan bir mozaik oluşturduk. Bu çok güzel bir oluşum oldu. Bu oluşum hem Malaya hem ide Türkiye açısından örnek bir oluşum diyebiliriz. MASTÖB bir proje örnek alınması gereken bir proje. MASTÖB tüzüğü yine o zamanın İmar İskân Bakanımızın özel çabasıyla bakanlıktan geçti. Malatya da her kesimi kucaklayacak bir yapı oluşturduk. Bu kadar dernek var iken neden MASTÖB derseniz bu derneklerin bir çatıya ihtiyacı vardı. Bu çatıyı oluşturup derneklerin birlik ve beraberliğini sağlamayı hedefledik. Bir nevi Mevlana’nın ruhunu oluşturmaktı amacımız. Farkındalıkların bir çatı altında toplamak böyle mümkündü. Tabi ki bu çok kolay olmadı. Alışılmışın dışında bir çalışma olduğundan dolayı çok zorlandık. Dernekler dar bir bölgeyi yâda etnik bir inancı temsil ettiklerinde işleri bu kadar zor olmuyordu. Biz tüm toplumu kucaklayan bir oluşumu hayata geçiriyorduk.

-Murat Bey bu ayın 17 sinde olağan genel kurul yaptınız. Yönetim kadrosunda ne gibi değişikler oldu?
-Bizim genel kurullarımız genel merkezin kongrelerinden 60 gün önce yapılır. Kısmi değişikler yapılarak arkadaşlar yeni yönetimden yer aldılar. MASTÖB yapısında hep gönüllülük ön planda. Bir de tahammül gücü öne çıkar. Her fikirde ve düşüncede insana tahammül söz konusu olunca başarı elde ediliyor. Bu kongremiz de umarım memlekete hayırlı olur. Tüm arkadaşlar özveri ile çalışmaya devam ediyor. Başarılarımızı bu özverilere borçluyuz.

-MASTÖB bünyesin de Kadın kolları ve gençlik kolları ne gibi çalışmalar yapıyor?
-MASTÖB oluşumunu tamamlamış bir kuruluş. Genel merkezi ve şubeleri ile şubeleri içinde Kadın Kolları ve Gençlik Kollar ile örgütlenmiş bir yapı. Gerek kadın kolları gerekse gençlik kolları oldukça faal çalışıyorlar. Çok güzel etkinlikler düzenliyorlar. Örnek projelere imza atıyorlar. Sizlerin aracılığıyla onlara bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

-MASTÖB Malatya da daha çok hangi çalışmalara ağırlık veriyor.
-Malatya da MASTÖB kurulduktan bu yana hep farklı şeyler yaptık. Örneğin alışılmış bir anneler günü ve kadınlar günü daha çok salonlarda kutlanırdı. Biz anneler gününü de bir köy tespit ettik. Bir okulda anneler ve çocuklar bir arada kutlamayı tercih ettik. Kadınlar gününde farklı bir köyde çal kapı yaparak kadınlar gününü kutladık. Emekçi kadınların ayağına giderek kadınlar gününü kutlamayı tercih ettik. Üç dört projenin ikisini yaptık. İŞKUR ve KOSGEP iş birliği yaparak Girişimcilik Kurslar düzenledik. 50 kursiyere kurs verdik. Akabilende bilgisayar kursu Milli Eğitimle beraber organize ettiğimiz bir çalışmamız var. Bunu yanı sıra ilçelerimizde her ilçeye bir teleskop projesi ki ilk defa size açıklıyorum. Daha çok yatılı okular ön planda olmak koşulu ile çocukları uyduları izleyeceği bir çalışmamız var. Bunun haricinde yine bir çalışmamız var. İstanbul da Türkiye de ki 81 il temsilcilerini Malatya da buluşturacağız. Hem Malatya’yı tanıtıp hamide onları ağırlamayı iki gün misafir etmeyi planladık.

-MASTÖB bünyesinde kaç tane sivil toplum örgütü var?
-MASTÖB açılımı Malatya Sivil Toplum Örgütler Birliği örgütlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir oluşum. Ama bunun yanı sıra şahıslar da var. Asıl amacımız örgütlerle bir arada olmak. Genel merkez İstanbul da. Malatya şubemiz var, Ankara şubemiz var. Anadolu yakasında ve Avrupa yakasında bir şubemiz var. Bir de Kıbrıs’ta bir şubemiz var. Bunun yanı sıra Eğe Bölgesinde bir eksikliğimiz var. Ege Bölgesin de Malatya’yı temsil edecek bir şube oluşturma çabamız devam ediyor. Aşağı yukarı 300 kuruluş bize üye. Yani şöyle bir hesap yaparsak 300 kuruluş bağlı 100 üye varsa biz otuz bin kişiye hitap eden bir yapıyı temsil ediyoruz üye bazında.
-Malatya merkezde öne çıkan sivil toplum örgütleri hangileri?
-Malatya da sivil toplum örgütleri olarak faaliyet gösteren Ticaret Odamız, Esnaf Odamız, Ticaret Borsamız ki bunlar ekonomik gücü olan kuruluşlar. Dernek ve vakıfların ekonomik gücü yeterli değil. Yeterli ekonomik güç olmayınca da faaliyet yapamıyorlar. Malatya da binin üzerinde dernek ve vakıf mevcut. Dernek başkanları kendi imkânlar dâhilinde çaba sarf ediyor. Yaklaşık on beş on altı Muhtarlar Derneği var. Hepsi de Malatya için bir şeyler yapma çabası içinde.

-Biraz önce de söylediniz. Biz her düşüncede insanlarla bir arada olmayı hedefliyoruz. Durum böyle olunca siyasi partilerle nasıl bir ilişki içderisindesiniz
? -Şimdi bizim en zor başardığımız konuya geldiniz. Geçmişten beri sivil toplum örgütlerin her kesim tarafından kabul görmesi çok zordu. Gerek vakıf olsun gerekse dernek bir siyası parti tarafında yer alırdı. Onu sırtını dayama endişesi taşırdı. MASTÖB de öyle bir şey yok. Bütün siyasi partilere aynı mesafede durduk. Siyasi bir oluşumun karşısında olmadığımız gibi dizinin dibinde de olmadık. Bunu yapmak pek kolay olmasa da başardık. Pratik yaşam içinde bu zamanla taşlar yerine oturdu diyebiliriz. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olduğumuzu ispatlamış olduk. Malatya da ki siyasi partiler bizi yanında değil de ortak payda olarak görmeye başladı.

-Türkiye genelin de kaç şubeniz faaliyet gösteriyor?
-Ankara da ve İstanbul hem Avrupa hamide Anadolu yakasın da var. Kıbrıs da bir şubemiz var ve bir de Malatya toplam beş şube.
-Cengiz Bey Malatya şube başkanı olarak okurlara vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

-Sivil toplum örgütü MASTÖB olarak gerçek anlamda bütün toplumu kucaklamaya çalışıyoruz. Toplumda ki insanların hangi siyasette hangi fikirde ve hangi etnik yapıda olursa olsun bizim yanımızda yeri vardır. Bu yüzden bize katılsınlar. Bizim fabrika yapma istihdam yaratma gibi bir gücümüz yok. Bizim gücümüz insan gücü ve beyin gücü ile Malatya’ya hizmetti amaçlıyor. Bizim partimiz Malatya. Malatya’ya hizmet etmek isteyen Malatya’ya faydalı olmak isteyenlerin MASTÖB içinde yer almasını önemle rica ediyorum.

-Cengiz Bey size yeni yönetim kuruluna başarılar diliyoruz. Yolunuz açık olsun.

-Bizlerde size teşekkür ediyoruz böyle bir hizmet yaparak sesimizi vatandaşlarımıza duyurduğunuz için. Kendi adıma ve MASTÖB adına bir kez daha teşekkürler.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.