Hasanalili Köyü, 1935 yılına kadar, Atmalı Hasanali Köyü, ya da Gundé Hasanali, Atmé nasıl algılamak isterseniz öyle algılayın. Ama ben, Gunde Hasanali Atmé olarak algıladım. Bu algılamadan onur duyuyorum, saygı duyuyorum, Bendeniz Mehmet Ali Çabuk’un da köyü olarak övünç hissediyorum. GundeHasanali dağlarında yaşayan ve hala oralarda dolaşan dedeleri dedelerim olarak ruhlarını duyuyorum.
Gunde Hasanali Atmili amca çocuklarımızla tanışmamız çok geç oldu. Bu geç tanışma asla bilerek veya herhangi bir sebebe dayalı olarak değildir. Yaşam ile aramızdaki devinimin oluşturduğu raslantıdan kaynaklıdır.
….Bir gün facebook’ta Etmi/Etmaneki aşiret grubumuz olan,GRUP ATMALI’da bir paylaşım gördüm. Paylaşımın .içeriği ‘’KÖYÜMÜZDE BARAJ İSTEMİYORUZ’’ şeklinde idi ve paylaşımın sahibi ‘’Hasanalili Doğan Bozkan’’ idi. Bende jeton düştü. Bu köy damadım Emre Göçmen’in ve amcası Ali Göçmen’in bahsettiği Atmi köyü idi. Hemen Hasanalili Doğan Bozkan bey ile mesaja geçtim. Karşımda Gunde Hasanali Atmélilere yakışır yiğit tavırlı Doğan Bozkan kırk yıllık dostmuşuz gibi anlaştık. Ve o kısa tanışıklık beni bu güne yani Dernek’e, yani huzurlarına sürükleyip getirdi.
Beni Yenibosna-Kuleli durağından aldılar ve derneğin kapısında karşıladılar. Hayret doğrusu sanki köyümün derneğine gelmiştim. Sanki tüm yüzler tanıdıktı, sanki kırkyıllık beraberliğimiz vardı. Her bir Gunde Hasanali Atméliyi kendi köyüm olan Goçaryonlu birine benzettim. Bin yılların genlerimize işlediği kodlar konuşuyordu, mimiklerimizi yönlendiriyordu, duygularımızı yönetiyordu. Doğan’ın abisi Ali Bozkan durmasın ‘’Biz Atmi değiliz’’desin, Gözleri bana ışıltı ile bakarken ‘’Ali varsın inadına konuşsun. Biz Atmi Aşiretinden olduğumuza şahidiz ‘’ diyorlardı.
Dernekte kalabalık bir bayan grubu oluştu sanırın günleri vardı. Çok modern insanlar olduklarını gördüm. Hepimize yiyecek ikram edildi. Çok sevdiğim KILLOR da vardı.
Bayanların bir kısmı dağıldıktan sonra benim toplantıya geçildi. Kendilerine kısa bir tariçe anlattım .Aşiretimiz hakkında kısa bir bilgilendirmeden sonra, örgütlenmenin önemini anlattım. GELENEKSEL BÜYÜK BULUŞMALARIMIZI ve ATMANİ VAKFI kuruluş aşamasını ve geldiğimiz noktayı anlattım. Kendilerini de örgütlenmek için ATMANİ VAKFI çatısı altında birleşmeye çağırdım.
Konuşmamın bitiminde sözü Dernek başkanı Sn. Doğan Bozkan’a veriyorum. Doğan bey’de, ilk sözü, huzurda bulunan en yaşlıları Sn Ahmet Akgül amcaya verilmesini istiyor.
-Buyrun Ahmet amca söz sizin.
-Beni sayıp söz hakkı vermenize çok memnun oldum. Toplumumuzda saygı ve sevginin hiç değişmeden sürmesi çok sevindiricidir. Kökünüzü asla unutmayın, güzel olan değerlerinizi unutmayın sürdürün. ‘’Bir elin nesi var iki elin sesi var’’ demişler. E valla güzel demişler. Siz köylülerime derim ki yalnız kalmayın. Çevre köyleriniz ve aşiretiniz insanı ile kaynaşın ki güçlü olasınız.
Mehmet Ali Bey Vakıf için gelmiş. Hoş gelmiş sefa gelmiş. Çok iyi etmiş ki gelmiş. Bu gelişin kıymetini bilin. Sizde gidin gelin, birlik olun. Nerede birlik varsa orada bereket vardır. Bizi ziyaret ettiğin için çok teşekkür ederim.
-Ben teşekkür ederim, bu güzel ve anlamlı sözlerin için. Başka bir şey söylemek istersen buyur amca söz senin.
-Ben söyleyeceğimi söyledim. Başka da söyleyecek sözüm yok. Wıra hun a xwaş bına . Wakıdin ez çı bejım. Le hevdu hezbıkın.Wa hev éwa yekbın. Qu hun yek nabun hun sıvık devın , qu hun yekbun hun gran devın. Yekbın, granbın , gırbın. Aqu ez we waro bıjım awa.
-Xwede i le te razi bé, Tu wa pır salon gahayi. Xwede i de peşye te , Xızır i de du ta bé
-Bu durumda söz Dernek Başkanımız Sn. Doğan Bozkan’ın. Buyurun Sn. Başkan.
-Sn. Mehmet Ali Çabuk’un derneğimizi ziyareti bizce çok anlamlıdır öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum.
Ben teşekkür ederim. Sağ ve var olun.
-Bana göre demokratik bir amaç ve yöntem ile bir araya gelerek toplumsal menfaatleri öne çekerek örgütlenmek çok doğru bir yöntemdir. Seçtiğiniz yöntem doğrudur. Biz Hasanalililer her nedense tüm meselelerimizi tek başımıza hal yoluna gitmişiz. Tarihsel süreçte çok zorluklar göğüslemişiz. Zorluklar bazen boyumuzu aşmış ama yine de pes dememişiz. Örneğin köyümüz tarihsel süreçte üç kez yakılmış. Ama biz her defasında, yeniden yaparak karşı duruşumuzu devam ettirmişiz.
Sağolun bizi sahiplenip yanımıza geldiniz ve birliktelik teklifi getirdiniz. BİZ BİZİ SAHİPLENENİ ,SAHİPLENİRİZ.
Hasanalilileri geç bulmanız çok normal , çünkü Hasanililer de kendilerini yeni yeni buluyorlar. Şu an dünyanın oniki ülkesinde varlar. Çok dağıldık. Türkiye sınırları içinde de onbeş kadar ile dağılmış durumdalar. Bu kitleyi bir şekilde kendi özüne döndürmek lazım. Çok düşünüyorum da gelişiniz Atmani Vakfını bize açmanız çok memnuniyet verdi. Bu durumdan onore olduk. Bir nevi yalnız olmadığımızı hisettik.
…..-Size şu konuda bir açıklama yapmak durumundayım. Ben kendi şahsi kararımla size gelmiş değilim. Benim buraya gelişim ortak karar iledir. Benim buraya gelemde söz ve karar sahibi olan, Sn. Kemal Düzova, Ali Bozdağ, Baki Bakış, Kazım Çelik, Vakkas Seydi Seyyar beyleri başta anmak isterim. Ayrıca sizi heyet olarak da ziyaret edeceğiz.
Evet, buyurun efendim kaldığınız yerden devam edin.
-Kökenimizi merak ediyoruz . Kimiz, neciyiz, nereden geldik, nereye gidiyoruz? Bu sorulara da ancak kurumlaşarak sonuca varacağız.
Öreneğin bir baraj sorunumuz var . Köyümüz tekrar yok edilmekle baş başa, bu sebeple baraj konusunda bizleri destekleyeceğinizi umut etmek istiyoruz. Bizimle birleştiğinizde sesimiz daha gür çıkar. Bu birliktelikleri sağlamak lazımdır. Evet, bizim köyümüz Kürt ve Alevi Daha doğrusu aşiretimiz Kürt ama inanç konusunda farklılıklar var. Aşiretimizde Hanifi ve Şafii inancına sahip amca çocuklarımızın da farkındayız. Ama bu durum bizim için asla ayrıştırıcı değildir. Kanbağı ile bağlı olduğumuz akrabalarımızın inanç ve düşünce farklılıklarını çok doğal bir anlayışla karşılayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.
Atmani Vakfına gelince, düşünüyorumda devasa bir güç olur Ta Ağrı’dan Eskişehir’e dayanan bir coğrafya üzerinde birbuçuk milyon nüfus, bilinçli çalışılsa çok kazanımları olabilecek bir kurum olur. Ben bu inançtayım.
Atmani Vakfı konusunda bizler köy olarak elimizden geleni yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu nüfus koca bir kitledir bunu suya benzetecek olursak da derim ki su akarını bulsun. Bizim toplumumuz da yolunu ve yordamını bulsun.
….Hep merak ediyoruz. Diyoruz ki biz bu dağların başına nereden geldik? Nereden geldiğimizi kökümüzü köceğimizi bulmamız gerekiyor.
-Bu hepimizin merakı, Tahrir defterlerinde ençok 1500 li yıllara kadar belge bulabiliyoruz. Daha öncesini bulamıyoruz. Atmani vakfı Tarih Komisyonu kurulduğunda bu araştırmaları üstlenecektir ve ümit ediyoruz ki bir sonuca ulaşacaktır. Ancak bunun için de kurumsallaşmak lazım. Kurumsallaşmadan yürünecek hiçbir yol yoktur.
-Açıkçası ben Atmi bir vakıf var sanıyordum. Bunca büyük bir potansiyele sahip koca bir topluluğun örgütsüz kalması çok büyük bir eksikliktir. Bu sebepten dolayı da olsa bütün gücümüzle Atmani Vakfını desteklemekten öte sahiplenme gereği duyuyoruz.
Bizim köyümüz bir baraj projesi yüzünden su altında kalma tehlikesi ile baş başadır. Şayet BÜYÜK GELENEKSEL TOPLANTILARINIZDAN haberdar olsa idik, bu yıl ki toplantının köyümüzde yapılmasını isteyecek ve bu akraba gücünü barajı durdurma amaçlı güç birliğinr dönüştürmeyi arzulayacaktık. Ama madem Urfa bölgesi amcaoğullarımıza bu görev verilmiş, söyleyecek sözümüz yok.
-Evet, bu sene bizleri Urfalı amca çocuklarımız ağırlayacaklar ancak, tekrar dillendirilebilir. Konu bir daha gündeme gelebilir. Ama bu hak Urfalı Amca çocukların.
-Urfalı amca çocukları baş tacımızdır. Söyleceyek sözümüz ve de itişrazımız tabi ki yoktur. Biz de 1916 için isteriz.
-İsteğiniz tabi ki değerlendirilecektir. Ayrıca Atmani Vakfı’nın baraj konusunda yanınızda olmaması diye bir şey olamaz. Konu gündem maddesi olacaktır.
-Örgütlenmede çok geç kaldığımız bir gerçek. Bizde akıl veren çok oluyor da sıra harekete geçmek zamanı geldiğinde insan bulmakta zorluk çekiyoruz. Aslında yetişmiş elemanımız çok. Ama her nedense bir araya gelmekte sıkıntılar yaşıyoruz. Burada sanırım yanlış yapıyoruz.
-Ama şu anda bir kararlılık var. Bazı insanlarımız var ki , ‘’Ben kendimi ortaya koyacağım ve vakfı da kuracağım ‘’ diyenlerimiz var. Ben şahsen buna şahidim. Bu çok önemli ama bundan üç sene böyle bir hava ve böyle kendini ortaya atacak insanımız yoktu. Şimdi olması ise bir evre değişikliğidir.
Evet, Doğan Bey Köyünüz üç defa yakılmış, öylemi?
-Doğrudur üç defa yakıldı yeniden yaptık. Şimdide bir daha yapılamamak üzere suyun altına gömüyorlar.
-Duyumlarıma göre köyünüz biraz hiperaktif, ne dersiniz? (Burada kahkaha kopuyor) J
-Evet dik duran bir insan yapımız var. J Gerçekten ikili oynamayan olduğu gibi görünen, kalleş olmaktan uzak bir insan profilimiz var.
-Şimdilik size teşekkür edeyim ve sözü sıra ile bazı arkadaşlara vereyim. En son söz yine siz dernek başkanının olsun.
-Teşekkür ederim. Son bir durum ekleyeyim. Toplam köyümüz 850 hanedir Bunun 85 hanesi İstanbul, 40 hanesi Sanmsun, Osmaniye de fazlayız. Londra’da 145 hanemiz var. Yurtdışında ki köylülerimiz de çok aktiftirler ve bağlılıkları güçlüdür.Duyarsız bir kitle değiliz. Vakıf çalışmalarında da akitivitemizi göreceksiniz.
Gundé Hasanali Atmé’de ‘’Ali’’ ismi enflasyonu var. Sanırım her evde en az bir tane –Ali varmış. Şimdi sohbetimize katılacak olanların çoğu da –Ali bu sebepten bir karmaşıklık olacaksa afola J
-Buyrun sıradaki Ali, söz sizin J
-Öncelikle buraya geldiğiniz için çok teşekkür ederim. Ali soyadınız ne ?
- Bozkan başkanın amcası oğluyum. Köyümüz tarhsel süreç içerisinde bastırılmış, sindirilmeye çalışılmış bir toplum. Bu sebepten örgütlenmeye korkmuş bir toplum. Örgütlenemeyen bir toplum. Şu derneğimize dahi üye olmaktan çekinen köylülerimiz var. Bu denli sindirilmiş bir toplumu ayağa kaldırmak gerekir.
Tarih benim için çok önemli. Nereden gelmişiz, kimiz, kültürümüz, adet,gelenek- göreneklerimiz, törelerimizin kaynağına inmek çok çok önemli, bunları araştırmak ve gün yüzüne çıkarmak gereğine inanıyorum.
Şahsi görüşüm Vakfın yanında olacağız. Politize olmuş bir köyüz, bu da aktif insan sayımızdaki fazlalığı ortaya çıkaracaktır.
Bizi saydınız, yanımıza kadar geldinizi. Bundan onur duyduğumuzu bilesiniz.
Teşekkür ederim.
-Ben teşekkür ederim.
Söz sırası Sn. Ahmet Bozkan’a geliyor.
-Buyrun Sn. Ahmet Bozkan, söz sizde.
-İnanılmaz derecede memnun oldum. ‘’Bizim amcaoğullarımız ‘’ deyip derneğimize kadar gelmeniz, bizi sahiplenme anlamına gelir ki, bu çok memnuniyet verici, onur verici bir durumdur.
Benim bu konudaki fikrim, Atmani Vakfı ile birleşmeliyiz. Birlikten kuvvet doğar.Siz bize , biz size destek verelim ve toplumumuz bundan faydalansın.
Diyeceklerim bu kadar.
Şahsınıza ve şahsınızda bu iş için emek veren herkese teşekkür ederim.
-Ben teşekkür ederim Sn Ahmet Bozkan.
-Söz sırası sizde genç delikanlı, kendinizi tanıtın ve buyurun.
-Ben İbrahim Bozkan, öncelikle hoş geldiniz. Gelişiniz bizleri sevindirdi. Ben tarihimizi çok önemsiyorum. Tarih de belge koyarak ispatı mümkün olan bir gerçektir. Yoksa dedem şöyle dedi, babam şöyle dedi ile bu iş olmaz. Vakıf resmiyete geçip de tarih komisyonu kurulunca Pers Arşivleri incelenerek, tarihimiz ortaya çıkmalı. Bu durumda ‘’ben Atmi değilim’’ deme hakkını kendimde bulamıyorum. Atmi değilsem neyim? Bu durum bilimsel olarak ele alınmalı ve sonuca ulaşılmalı.
Atmani Vakfını destekliyorum. Elimden gelen katkıyı sunmaya hazırm.
Buraya gelişinizden dolayı, şahsınıza ve bu Vakfa emek veren herkese de teşekkür ederim.
-Ben teşekkür ederim.
-Beyefendi sıra sizde kendinizi tanıtın ve fikrinizi söyleyin lütfen
-Ben Hasan Bozkan. Bence biz Atmiyiz. Ve size destek vereceğiz. Biz Atmi değilsek, Dırejanlı mıyız? Hayır. E peki Baylanlı mıyız? Hayır. Devlet bile 1935 e kadar bize Gunde Hasanali Atmé adı ile hitap etmiş. Biz yerden bitmedik ya biz Atma Aşiretliyiz.
-Maden bir araya gelerek bir vakıf kurmak istiyorsunuz. Bu çok güzel bir fikirdir. Biz bu fikri destekliyoruz ve yanınızdayız.
Bizi ziyaret etmene de çok sevindim.
-Çok teşekkür ederim Sn. Hasan Bozkan
-Bayanların katılımı çok sevindirici. En az iki bayan da söz hakkı alarak fikir belirtmeli. Sıradaki Hanfendi fikirlerini belirtse memnuniyet duyarız.
-Memnuniyetle, ben dernek başkanı Doğan Bey’in eşi Şengül Bozkan, ancak ben Tokatlıyım.
-Böyle oluşu daha güzeldir. Peki, siz bu durumda aşiretli olmuyorsunuz, Öyle mi?
-Ama sonuçta bir aşiretli ile evliyim ve aşirete karıştım. J
-Aşiretlilerimiz nasıl buldunuz?
-İnanın çok sade, içten dürüst ve duyarlı insanlar. Ben bu insanlarla kendimi buldum.
-Bu durumda sizde aşiret kültürü içerisinde yaşıyorsunuz. Sizin için de ‘’Aşiretli gelinimiz’’ ya da ‘’Aşiret gelini’’ diyebilir miyiz?
-Hiç de gocunmam, bilakis onur duyarım.
- Sözleriniz beni de onore etti. Vakıf çalışmalarımız için desteğiniz var mı?
-Sonuna kadar desteğim var. Nerede görülmüş birliğin olumsuzluğu, nerede görülmüş, örgütlülüğün olumsuzu, şimdiye kadar vakıflaşmamanız bir eksikliktir.
-Tokatlı bir gelinimiz daha var Mehtap Düzova Hanım ve kurucular kurulunda görevli, inşallah iki tane Tokatlı gelinimiz kurucular kurulunda olur.
-Olur, neden olmasın ki? Biz destek sunuyoruz. Buraya kadar da geldiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.
-Ben teşekkür ederim Gelin Hanım. Dedikten sonra soruyorum
-Huzurda başka yabancı olan gelinimiz var mı? Diye soruyorum.
-Gülümseyerek bir bayan söz alıyor ben varım. Adım Hatice Furizan ve Gazipaşalıyım ‘’Gelininiz nereli?’’ Diyenlere Aşiretiniz ‘’Dışarıdan’’ cevabını veriyor. Sizde ‘’Yabancı’’ sözünü kullandınız. Deyince kahkaha koptu.
-Ama siz de ‘’Elkızı- eloğlu’’ diyorsunuzu ben söyleyince gelinimiz dahil bir daha gülüştük.
-Şaka bir yana samimi ve içten insanlar, dürüst insanlar, ben Hasanalililerin içinde mutluyum. Vakıf çalışmalarına gelince de örgütlenmek ve kurumsallaşmak toplumlar için bir vazgeçilmezdir. Yanınızda olacağımıza ve Atmani Vakfını sahipleneceğimize şüpheniz olmasın. Geldiğiniz için teşekkür ederim.
-Ben çok teşekkür ederim Hatice Hanım.
-Delikanlı sizi tanıyalım, söz sizin.
-Ben Hasan Avcı, öncelikle hoş geldiniz.
-Hoş bulduk Hasan, buyur.
-Ben tarihimizin bir araştırma ve inceleme sonucu bilimsel teknikler uygulanarak tespit edilmesini arzuluyorum. Kimiz, neyiz, nereden gelmişiz? Bunlar çok önemlidir.
Anlıyorum bu tespitin yapılması için kurumsallaşmak gerekir. Atmani Vakfı bu açıdan çok önemli. Tarih komisyonu kurulup görevlendirmeler yapılmalı. Bu kurul gerekli çalışmaları yaparak bir sonuç elde edilmeli ve bu sonuç bir makale halinde tüm halkımıza sunulmalı.
Teşekkür ediyorum.
-Ben teşekkür ederim.
-Başka söz hakkı almak isteyen var mı?
-Ben Ali Demir, öncelikle hoş geldiniz. İyi ki geldiniz. Bu birlik bizlere güç verecektir. Ben şahsen Atmiyiz, değiliz tartışması yerine bizi kucaklayan bir topluluk ile birleşerek; dayanışma, yardımlaşma, kültürümüzü geliştirme, tarihimizi geliştirme yolunda mesafeler ancak örgütlü çalışmalarla başarılır. Bu sebepledir ki köylümüz bu hareketin içerisinde bulunmalı, bulunacaktır da. İyi ve kötü günlerimiz de beraber olacağız. Birbirimizin gücü olacağız. Bundan güzel daha ne olabilir ki. Bu sebeptendir ki şahsınıza ve Atmani Vakfına emek veren herkese teşekkür ediyorum. Yolunuz açık olsun.
-Teşekkür ediyorum Ali Bey.
-Buyrun Sn.Ali Bozkan (Dernek başkanının abisi)
-Hoş sefa geldiniz. Hiç bir birliktelik yada örgütlülüğe karşı durmayız. Yanında yer alıp katkı sunarız. Ancak ben Bizim Hasanalili Köyünün Atmi Aşiretinden olacağını kesin olarak bilmiyorum. Bir takım kuşkularım var.
-Yani Dérejanlı Aşiretinden mi?
-Hayır, değil.
-Bu durumda Sinemilli Aşireti size yakın.
-Hayır, o da değil.
-O zaman sizce hangisi?
-Hangisi olduğunu da bilmiyorum.
-Bana çok güzel bir müjde verdiniz Ali Bey, dediniz ki ‘’Gümüşane-Şiran’da yedi (7) Atmi köyü var ve o köylerle bağlantınızı kuracağım’’ Dediniz. Siz bana büyük bir müjde verdiniz. Beni sevindirdiniz. Sizin ikinci haberinizi yanı o yedi köyün iletişim adreslerini bekliyorum..
Bende bu müjdeyi tüm Etmi/Etmaneki Aşireti Halkına veriyorum.
-Bu açıdan size teşekkürlerimiz sunuyorum.
-Ben de şahsınıza teşekkür ederim. Buralara kadar geldiniz. Bizi önemsediniz. Sağ ve var olun.
-Evet Sn Doğan Bozkan Başkan sizin son sözleriniz almak istiyorum.
-Son sözlerim; desteğimiz sizinledir, yolunuz açık olsun, şansınız yaver gitsin..Diyeceklerim şimdilik bu kadar olsun. Şahsınıza ve Atmani Vakvı emektarlarına teşekkür ederim. Bizden selam götürün. Bir gün heyet olarak sizleri bekliyoruz. Ama mutlaka bekliyoruz.
-Mesajınızı ileteceğim, selamınızı ileteceğim. Sizlere bana duyduğunuz yakınlıktan dolayı çok teşekkür ediyorum
Röportaj
Mehmet Ali Çabuk
Atmani Vakfı Sözcüsü
hamit demir 10 Yıl Önce
bu konularida akilik getirilse,daha cekici olur kanisindayim,tskler,amcaoglu
mehmet ali çabuk 10 Yıl Önce
Hasanalili köyümüzün tarihçesini grubumuzda payalaşarak başa tutturduk. Yani dediğiniz bilgiyi sunduk.ancak haklısınız röportaj içerisinde de belirtmeli idik. ...Hasanlili köyü Maraş ilimiz, elbistan ilçemize bağlı ATMİ AŞİRETİNE bağlı bir köyümüzdür. teşekkür ediyorum ve saygı sunuyorum